Schrappen Keystone-pijplijn zal Canadese oliestroom naar Verenigde Staten niet afremmen

Met het schrappen van de pijpleiding Keystone XL heeft de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden misschien wel duidelijk gemaakt met het energiebeleid van zijn voorganger Donald Trump te breken, maar dit betekent niet dat de oliestroom van Canada naar de Verenigde Staten snel zal opdrogen. Elders worden immers nieuwe pijpleidingen aangelegd of wordt de bestaande capaciteit uitgebreid. Dat hebben verscheidene analisten tegenover het persbureau Reuters gezegd.

Aangevoerd wordt dat de import van petroleum vanuit Canada in de Verenigde Staten hierdoor de volgende jaren zelfs nieuwe recordniveaus zal bereiken.

Tegenkanting

De pijpleiding Keystone XL moest olie van de teerzanden in de Canadese provincie Alberta naar de Amerikaanse staat Nebraska transporteren. Het project kreeg echter veel tegenkanting van milieugroepen en gemeenschappen native Americans, wiens gronden voor de aanleg van de verbinding zouden worden onteigend.

Het was echter al langer duidelijk dat Joe Biden bij zijn verkiezing tot Amerikaans president de pijpleiding – met een capaciteit van 830.000 vaten olie per dag, zou afvoeren. Handelaren en analisten zeggen echter dat nog voldoende capaciteit beschikbaar zal zijn om recordvolumes Canadese olie naar de Verenigde Staten te blijven transporteren.

Canada is de belangrijkste buitenlandse olieleverancier van de Verenigde Staten. De export bereikt momenteel een niveau van ongeveer 3,8 miljoen vaten, maar dat zal volgens analisten in de nabije toekomst tot een volume tussen 4,2 miljoen vaten en 4,4 miljoen vaten oplopen. ‘Uitbreidingen van pijpleidingen zullen de exportcapaciteit van Canada nog voor het midden van dit decennium met meer dan 950.000 vaten per dag opvoeren,’ stippen de analisten aan.

President Joe Biden wil meer nadruk leggen op duurzame energie, maar de sector steunt in de Verenigde Staten nog steeds in grote mate op fossiele brandstoffen. ‘Zelfs zonder Keystone vertrouwen de Verenigde Staten momenteel voor meer dan de helft van de invoer van hun petroleum op voorraden uit Canada,’ merken de analisten op.

Indien alle lopende uitbreidingsprojecten zijn afgewerkt, zal die import volgens Mark Oberstoetter, onderzoeksdirecteur bij Wood Mackenzie, dan ook nieuwe recordniveaus laten optekenen. Wanneer al die nieuwe projecten bij elkaar worden opgeteld, kan volgens Oberstoetter zelfs worden aangevoerd dat de bouw van Keystone XL helemaal niet nodig was.

‘Projecten van Trans Mountain en Enbridge kunnen door milieuklachten weliswaar nog steeds worden geblokkeerd, maar in tegenstelling tot Keystone XL hebben de plannen voor hun pijpleidingen al aan alle wettelijke en reglementaire vereisten voldaan,’ stippen de analisten nog aan.

Record

Geraamd wordt dat de olieproductie in het westen van Canada dit jaar zal stijgen naar een nieuw record van 4,45 miljoen vaten per dag, tegenover een volume van 3,9 miljoen vaten per dag vorig jaar. Het grootste deel van deze productie wordt naar de Verenigde Staten geëxporteerd.

Canada is de vierde grootste producent van ruwe olie ter wereld, maar de pijpleidingen van het land kampen al vele jaren met zware capaciteitsproblemen. Dat veroorzaakte een overvloed aan olievoorraden in de opslagtanks in Alberta, waardoor de prijzen daalden en de provincie gedwongen werd productiebeperkingen in te voeren.

Die beperkingen werden in november echter opgeheven. Sindsdien stijgt de productie. Ook hebben de beheerders van de pijpleidingen maatregelen genomen om de capaciteit op te voeren. Onder meer werd de binnenzijde van vele pijpleidingen behandeld met producten die de weerstand moeten verminderen. Daardoor kunnen de voorraden sneller door de leidingen worden getransporteerd.

‘Hoewel de politiek rond Keystone XL nog enkele tijd zal blijven weergalmen, moet worden vastgesteld dat de pijpleidingen in West-Canada op korte termijn een grotere vervoerscapaciteit zullen hebben dan nodig is voor transport van de volumes die worden geproduceerd,’ merkt Thomas Liles, fracking-specialist bij Rystad Energy, in een commentaar op.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.