Schotse Glenfiddich laat vrachtwagens rondrijden op whisky-afval

De Schotse whiskydistilleerderij Glenfiddich bouwt zijn vrachtwagens om zodat ze binnenkort kunnen rondrijden op biogas uit afval van de stokerij. Volgens het bedrijf vermindert het biogas de CO2-uitstoot met meer dan 95 procent in vergelijking met diesel en andere fossiele brandstoffen. 

Glenfiddich liet aan het persbureau Reuters weten dat het in zijn distilleerderij van Dufftown, in het noordoosten van Schotland, tankstations geïnstalleerd heeft die gebruikmaken van technologie die zijn productieafval en residuen omzet in Ultra-Low Carbon Fuel (ULCF)-gas, dat veel minder CO2 en andere schadelijke gassen uitstoot. De technologie werd ontwikkeld door het moederbedrijf van de distilleerder, William Grant & Sons.

Whiskydistilleerderijen verkopen hun graanresten doorgaans aan boeren als eiwitrijk veevoeder. Maar door anaerobe vergisting – een microbiologisch fermentatieproces waarbij complexe moleculen afgebroken worden en biogas geproduceerd kan worden – kan de distilleerderij ook vloeibaar afval gebruiken om brandstof te maken. Op die manier kan het al zijn afvalproducten recycleren. 

“De gedachte hierachter was ‘wat kunnen we doen dat beter is voor ons allemaal?’,” zei Stuart Watts, de directeur distilleren van William Grant & Sons, aan Reuters. Op dit moment rijden er volgens het bedrijf, dat meer dan 14 miljoen flessen single malt whisky per jaar verkoopt, al drie omgebouwde vrachtwagens rond op het whisky-afval van de Glenfiddich-stokerij. 

250 ton CO2-uitstoot besparen

Het biogas kan de CO2-uitstoot van de vrachtwagens met meer dan 95 procent terugdringen in vergelijking met diesel, klinkt het bij Glenfiddich. Ook vermindert het de uitstoot van andere schadelijke deeltjes en broeikasgassen met wel 99 procent. Elke truck, omgebouwde vrachtwagens van Iveco, kan zo 250 ton CO2-uitstoot per jaar besparen. 

Glenfiddich heeft een vloot van ongeveer 20 vrachtwagens, maar volgens Watts kan de technologie ook gebruikt worden voor de voertuigen van de andere whiskymerken binnen William Grant & Sons. Het bedrijf zegt bovendien de technologie beschikbaar te willen stellen voor alle whiskyproducenten.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.