Schotland wil volgend jaar een referendum over onafhankelijkheid houden

Nicola Sturgeon, de premier van Schotland, wil op 19 oktober 2023 een tweede referendum over onafhankelijkheid houden. Het Hooggerechtshof moet dat wel nog goedkeuren.

Sturgeon gaf dit weekend al aan dat ze ervan overtuigd is dat Schotland in oktober volgend jaar een referendum over onafhankelijkheid kan houden. Nu heeft de premier een concrete datum vastgepind, namelijk 19 oktober. Zo’n volksraadpleging kan enkel plaatsvinden als het Hooggerechtshof dat goedkeurt. Die zal nu nagaan of Schotland een referendum over onafhankelijkheid kan houden zonder de goedkeuring van de Britse regering van Liz Truss.

Een onafhankelijk Schotland

Bij een volksraadpleging in 2014, die door de Britse regering werd goedgekeurd, verwierpen de Schotten de onafhankelijkheid. Toen heeft 55 procent van de stemmers tegen de onafhankelijkheid gestemd. Dat neemt niet weg dat Sturgeon ervan overtuigd is dat het referendum volgend jaar een ander resultaat kan opleveren.

“Wij zijn de onafhankelijkheidsgeneratie”, zei ze vandaag in een speech tijdens een conferentie van de Scottish National Party (SNP). “Ik geloof – stellig – dat wij de eersten in de moderne wereld zullen zijn die in een onafhankelijk Schotland zullen leven.”

De eerste minister zei dat haar partij volgende week een document zal publiceren waarin de economische argumenten voor onafhankelijkheid worden uiteengezet. Zij voegde eraan toe dat dat plannen zal omvatten voor een fonds dat in het eerste decennium tot 20 miljard pond aan investeringen zou opleveren.

“Engeland, Schotland, Wales en Ierland blijven onze beste vrienden”

Zij benadrukte ook dat onafhankelijkheid Schotland kan helpen de banden met zijn naaste buren aan te halen. “Engeland, Schotland, Wales en Ierland zullen altijd onze de beste vrienden zijn. We zullen altijd een familie blijven”, klonk het. “Maar ik ben ervan overtuigd dat we onze relatie met die landen nog kunnen verbeteren als we een onafhankelijk land zijn. Op die manier kunnen we samenwerken als gelijke partners.”

Sturgeon voegde er nog aan toe dat als het Hooggerechtshof een referendum niet zal goedkeuren, ze de vraag over onafhankelijkheid zal voorleggen aan de kiezers tijdens de Britse verkiezingen in 2024.

(fjc)

Meer