De kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) later deze maand voor de derde keer dit jaar zal uitpakken met een renteverlaging neemt toe. ECB-voorzitter Christine Lagarde zette tijdens haar speech voor het Europees Parlement al de deur op een kier voor een nieuwe renteknip. Ook Isabel Schnabel, het Duitse directielid van de ECB, sluit een verdere versoepeling van het geldbeleid niet uit.
Key takeaways
- Schnabel hintte gisteren voor de tweede keer op korte tijd op een nieuwe renteverlaging.
- “We kunnen de kopwinden voor de economie niet meer negeren. Een duurzame daling van de inflatie richting onze doelstelling is waarschijnlijker, ondanks een nog altijd hoge diensteninflatie”, zei ze tijdens een speech in Freiburg.
In het nieuws: Schnabel hield gisteren een toespraak in de Duitse stad Freiburg. Daarin had ze vooral aandacht voor de Europese economie.
- “De voorbije twee kwartalen is het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone met gemiddeld 0,1 procent per kwartaal toegenomen”, stak ze van wal. “Enquêtes bij bedrijven geven aan dat de groei in de tweede helft van dit jaar waarschijnlijk gematigd zal blijven.”
- Volgens haar is de zwakke groei onder meer het gevolg van de coronapandemie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. “Maar ook het verstrakkende geldbeleid van de ECB zette de groei de voorbije jaren onder druk”, voegde Schnabel eraan toe. “Van eind 2021 tot eind 2023 stegen de hypotheekrentes voor gezinnen van gemiddeld 1,3 tot 4 procent. Het gemiddelde prijskaartje van de bedrijfsleningen liep op van 1,4 tot 5,3 procent.”
- De ECB heeft de voorbije jaren in een recordtempo de rente opgetrokken. Ze heeft depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het overtollige spaargeld dat ze bij de monetaire instelling parkeren – in iets meer dan een jaar verhoogd van -0,5 naar 4 procent.
- Zo’n ingreep was noodzakelijk om de inflatie te temperen. Die was op het hoogtepunt – oktober 2022 – gestegen tot maar liefst 10,6 procent (op jaarbasis).
- Het verstrakkende geldbeleid heeft hoe dan ook zijn impact gehad op de geldontwaarding. Zo zijn de consumentenprijzen in september met gemiddeld 1,8 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. De ECB streeft naar een inflatie van 2 procent (op de middellange termijn).
- Hoewel de rentepiek nu achter ons ligt, benadrukte Schnabel dat de groei de voorbije achttien maanden zwakker was dan verwacht. Daarmee lijkt ze aan te geven dat de ECB verder het mes moet zetten in de rente. “We kunnen de kopwinden voor de economie niet meer negeren. Een duurzame daling van de inflatie richting onze doelstelling is waarschijnlijker, ondanks een nog altijd hoge diensteninflatie”, luidde haar boodschap.
Opgemerkt: Het is de tweede keer in korte tijd dat Schnabel het pad effent voor een renteverlaging op 17 oktober.
- Ook tijdens een speech voor de economische raad van de Duitse christendemocratische partij CDU vorige week legde het ECB-bestuurslid de klemtoon op de stagnerende Europese economie en de vaststelling dat de desinflatie op koers zit.
Lagarde sluit ook een nieuwe renteverlaging niet uit
Ook dit: De toespraak van Schnabel is het zoveelste signaal dat de ECB waarschijnlijk de rente opnieuw zal verlagen. Ook de ECB-voorzitter hintte daar eind september op tijdens haar speech voor het Europees Parlement.
- Ze benadrukte toen dat ze er alle vertrouwen in heeft dat de inflatie op een duurzame wijze richting de doelstelling van de monetaire instelling evolueert.
- “Hoewel de inflatie mogelijk kan toenemen in het vierde kwartaal, verwachten we dat die op middellange termijn terugkeert naar het streefcijfer van 2 procent”, klonk het.