Schilderij van René Magritte geveild voor recordprijs van 71 miljoen euro

Het schilderij “L’empire des lumières” van de Belgische surrealistische kunstenaar René Magritte is woensdag in Londen geveild voor ruim 59 miljoen pond, of meer dan 71 miljoen euro.

Dat meldt Sotheby’s. Volgens het veilinghuis is het mysterieuze werk uit 1961, dat nog in handen van de familie was, daarmee het op een na duurste schilderij ooit geveild in Europa. Wie de koper is, werd niet bekendgemaakt, maar het winnende bod kwam uit Hongkong. Hij moest netto 51,5 miljoen pond neertellen, of 59,4 miljoen pond inclusief de veilingkosten.

De uiteindelijke prijs ligt daarmee zowat een derde hoger dan de vooraf geschatte prijs. Het is ook bijna drie keer zo hoog als het vorige wereldrecord voor een Magritte. In 2018 ging het werk “Le principe du plaisir” in New York onder de hamer voor omgerekend 23 miljoen euro.

“Het rijk der lichten”

“L’empire des lumières”, vertaald als “Het rijk der lichten” en “Dominion of Light”, is onderdeel van een reeks enigmatische werken, met een burgerlijke woning in een straat nabij het Josaphatpark in Schaarbeek en het lichtspel van dag en nacht als thema. Het werk hing van 2009 tot 2020 in het Magritte Museum te Brussel.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20