Saoedisch staatsoliebedrijf Aramco schroeft gigabeursgang gevoelig terug

Saudi Aramco, het staatsoliebedrijf van golfstaat Saoedi-Arabië, staat weer een stap dichter bij de beurs. Het bedrijf moest de ambities terugschroeven wegens gebrekkige internationale interesse. Toch zal het bedrijf na de beursgang een slordige 1.600 tot 1.700 miljard dollar waard zijn.

Zondag kondigde Saoedi-Arabië dat het anderhalf procent van het kapitaal van het oliebedrijf naar de beurs van hoofdstad Riyad zal brengen. De huidige prijsvork bedraagt 30 tot 32 riyal per aandeel (8 tot 8,5 dollar). Beleggers, zowel Saoedische burgers als internationale institutionele investeerders, kunnen intekenen tot 4 december. Op 5 december kennen we dan de finale prijs per aandeel.

Aan dergelijke waarderingen wordt Aramco meer waard dan pakweg Apple, dat flirt met een waarde van om en bij de 1.000 miljard dollar. Het is wel beduidend minder dan de waardering van 2.000 miljard die de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman oorspronkelijk voor ogen had. Ook de omvang van de beursgang zelf is aanzienlijk teruggeschroefd. Door maar 1,5 procent naar de beurs te brengen, zal Aramco hoogstens 25,6 miljard dollar ophalen. Bin Salman dacht aanvankelijk aan 5 procent.

Mogelijk niet meer opgehaald dan Alibaba

Als de finale intekenprijs aan de onderzijde van de prijsvork belandt, blijft Aramco met de omvang zijn beursgang zelfs onder die van de Chinese internetreus Alibaba. Die haalde in 2014 een recordbedrag van 25 miljard dollar op.

De bijgestelde ambities illustreren volgens waarnemers de terughoudendheid bij vooral internationale beleggers. Toch is de aankondiging van zondag opnieuw een concrete stap richting een beursgang. En dat is al veel voor een operatie die een bijzonder hobbelig parcours aflegde.

Een beursgang die ondanks alles met argusogen wordt gevolgd. Saudi Aramco staat te boek als ’s werelds meest winstgevende bedrijf. Vorig boekjaar klokte de nettowinst af op 111,1 miljard dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20