Saoedi’s gaan op globale jacht naar olie en gas

Saudi-Arabië is voornemens om voor de eerste keer in zijn geschiedenis te investeren in de exploratie en productie van energie. Het land bekijkt daarbij naar de ontginning van olie en gas. Dat heeft Klalid al Falih, minister van energie van Saudi-Arabië en voorzitter van het staatsoliebedrijf Saudi Aramco, in een gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times gezegd.

Al Falih benadrukte dat de overzeese expansie een cruciaal onderdeel vormt van de toekomst van het bedrijf. “Saudi Aramco zal zich niet langer uitsluitend op de ontginning van binnenlandse bronnen toespitsen,” benadrukte de minister.

Binnenlandse reserves

Aramco is de grootste olieproducent van de wereld, maar heeft zich daarbij tot nu toe nooit op de buitenlandse markt gemanifesteerd. De onderneming vertrouwde steeds op zijn gigantische binnenlandse reserves. Falih erkende dat het bedrijf nu ambities heeft om tot een internationale energiespeler, zoals Royal Dutch Shell of ExxonMobil, uit te groeien.

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman had eerder nochtans aanzienlijke hervormingen aangekondigd. Hij had daarbij benadrukt dat hij een oplossing wou bieden voor de gevaarlijke verslaving aan olie waarmee zijn land worstelt.

De woorden van Al Falih maken echter duidelijk dat Saudi-Arabië wil blijven investeren in een sector die de traditionele economie ondersteunt. “De plannen onderstrepen dat Saudi-Arabië voor zijn inkomsten waarschijnlijk grotendeels afhankelijk blijft van olie en gas,” aldus de Financial Times. “Het land heeft het wellicht niet gemakkelijk om te diversifiëren naar nieuwe sectoren, zoals technologie, toerisme, gezondheidszorg en mijnbouw.”

Beursgang

Saudi-Arabië en Rusland zijn de drijvende krachten achter een strategie om de wereldwijde olieproductie te beperken. Daarmee willen de producenten de olieprijzen ondersteunen. Vorig jaar had de markt een prijsdaling met 40 procent opgetekend. Voor ruwe olie moet momenteel ongeveer 60 dollar per vat worden betaald. Om zijn budget in evenwicht te houden heeft Saudi-Arabië echte een olieprijs van nagenoeg 80 dollar per vat nodig.

Falih benadrukte dat olie en gas uiteindelijk tussen 40 procent en 50 procent van de inkomsten van het land zullen blijven garanderen. Dat niveau zal volgens hem zelfs gehandhaafd blijven wanneer de economische hervormingen zouden worden doorgevoerd.

Aramco trok de voorbije periode met plannen voor een beursgang de aandacht van de internationale financiële gemeenschap. Waarnemers zeggen echter dat die ambities voor onbepaalde tijd zijn uitgesteld. Al Falih liet echter verstaan dat zijn plannen ook op die ontwikkelingen willen inspelen. Buitenlandse activiteiten zouden volgens hem potentiële externe aandeelhouders van Aramco tevreden moeten stellen.

“Wanneer investeerders uit New York, Londen of Tokio interesse voor een belang in Aramco zouden hebben, moet het bedrijf kunnen aantonen op de internationale markt met de grootste sectorgenoten te kunnen wedijveren,” aldus de minister.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.