De Spaanse bank Santander Consumer Bank verhoogt de rente haar twee Belgische spaarboekjes. Dat is een opvallende wijzing in tijden waarin de banken de spaarrentes tot 0 procent of lager doen zakken.
Santander Consumer Bank, onderdeel van de Spaanse bankgroep Banco Santander, verhoogt op 1 november de rente op de twee spaarboekjes die het aanbiedt op de Belgische markt.
Evenaring spaarrente 2017
De basisrente op het spaarboekje Vision stijgt van 0,15 naar 0,25 procent. De getrouwheidspremie blijft 0,10 procent, het wettelijke minimum in ons land. De totale rente stijgt daardoor tot 0,35 procent. Daarmee evenaart de bank het tarief waarmee het in 2017 het spaarboekje lanceerde in ons land.
De stijging van de basisrente op de spaarrekening Vision+ blijft beperkt tot 2 basispunten en stijgt dus tot 0,05 procent. De getrouwheidspremie stijgt van 0,47 naar 0,55 procent, waardoor de totale rente afklokt op 0,6 procent. Opvallend: dat is een hogere rente dan in 2017. Toen pakte de bank uit met een spaarrente van 0,5 procent. Door de hoge getrouwheidspremie is dit spaarboekje enkel interessant voor wie zijn spaargeld 12 opeenvolgende maanden kan missen.
Opvallende rentestijgingen
De rentestijgingen springen in het oog omdat meer en meer banken de spaarrentes naar beneden bijstellen. Zo verlaagt Triodos Bank op 7 december de spaarrente op de particuliere spaarboekjes naar 0 procent door die te vervangen door niet-gereglementeerde spaarrekeningen.
Gegoede klanten bij ING moeten vanaf 1 januari zelfs een negatieve spaarrente van 0,5 procent betalen zodra ze meer dan 1 miljoen euro op hun spaarrekening hebben staan.
Negatieve rente voor banken
De banken verlagen de spaarrentes omdat ze gebukt gaan onder het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Ze moeten een negatieve rente van 0,5 procent betalen op het overtollige kapitaal dat ze stallen in Frankfurt.
Daarenboven lopen de kosten voor het onderhoud van het kantoornetwerk en de digitale transformatie hoog op. Op dat vlak hebben banken, zoals Santander Consumer Bank, een streepje voor op de traditionele banken. Zij spitsen zich toe op een digitale dienstverlening en moeten dus geen kantoornetwerk (in België) onderhouden.