Samsung maakt oude telefoons bruikbaar als IoT-apparaat

Samsung heeft aangekondigd dat oude telefoons van het bedrijf op een simpele manier inzetbaar worden als Internet of Things-apparaat (IoT). Zo kan een verouderd toestel gebruikt worden als babyfoon.

Veel details heeft de Koreaanse elektronicafabrikant nog niet bekendgemaakt. Tijdens een presentatie op techbeurs CES liet het bedrijf enkele toepassingen van het programma zien. Naast de babyfoon werd getoond hoe een Galaxy het licht aan kan doen voor een huisdier dat alleen thuis is.

Het Galaxy Upcycling at Home-programma moet ervoor zorgen dat mensen langer profijt kunnen hebben van hun telefoon en door hergebruik het milieu sparen. Het programma moet via een update beschikbaar komen voor oudere telefoons.

Zeldzame materialen

Voor de productie van smartphones zijn allerlei kostbare en zeldzame materialen nodig. Een accu kan bijvoorbeeld niet gemaakt worden zonder kobalt. De omstandigheden waarin die materialen worden vergaard, zijn echter niet erg rooskleurig. Zo zijn uit Congo, waar het meeste kobalt uit mijnen gehaald wordt, verhalen bekend over kinderarbeid en zware milieuvervuiling.

De meeste fabrikanten hebben inmiddels een programma waarbij oude telefoons gerecycled worden. Dat zorgt ervoor dat er minder nieuwe grondstoffen verworven hoeven te worden. Samsung stelt echter dat met het nieuwe upcycling-programma bestaande apparaten ingezet kunnen worden voor geheel nieuwe doeleinden.