Samsung: de geschiedenis van de Galaxy

Geschreven met input van Twenty Four Webvertising

Samsung heeft zijn voetsporen in de smartphonewereld inmiddels ruimschoots verdiend. Een op de vijf verkochte smartphones wereldwijd is een Samsung. Door de Galaxy-smartphones groeide de techgigant uit tot de eeuwige rivaal van Apple. Een overzicht van de geschiedenis van de Samsung Galaxy.

Het begin van een tijdperk

De doorbraak van de smartphone en daarmee de start van een nieuw tijdperk voert ons terug naar 2007. Dat jaar markeerde namelijk de lancering van de allereerste iPhone. Apple bevond zich op dat moment nog op eenzame hoogte. Andere fabrikanten kwamen met hun smartphones nauwelijks in de buurt van de revolutionaire iPhone.

De opkomst van Samsung-smartphones

Pas later kreeg Apple een geduchte concurrent in Samsung. De eerste smartphone uit de Galaxy-lijn zag het levenslicht in 2009: de Samsung Galaxy GT-i7500. Dat toestel draaide al op mobiel besturingssysteem Android, wat destijds nog in de kinderschoenen stond. Android bestaat namelijk sinds 2008.

Tegenwoordig zit er nog steeds Android op Galaxy-smartphones, maar daarmee houden de overeenkomsten wel zo’n beetje op. Smartphones hebben er door de jaren heen zo veel technische snufjes bij gekregen, dat ze haast onherkenbaar zijn als je het naast de oudste modellen legt.

Het eerste echte succes

In 2010 verscheen de Samsung Galaxy S, die meteen een groot succes werd. Het toestel wordt ook wel als de eerste echte Samsung Galaxy-smartphone beschouwd. Ook de opvolger, de Samsung Galaxy S2, sloeg aan. Dit model werd zelfs uitgeroepen tot beste elektronicaproduct van 2011. Waar ze bij Apple nog koppig vasthielden aan hun kleinere scherm, zag Samsung toen al in dat daar behoefte aan was. Pas jaren later ging ook Apple overstag.

De Galaxy S5: een flop

Ook over de verkoop van de Galaxy S3 en S4 mocht Samsung zeker niet klagen. Het eerste toestel waarbij dat wél tegenviel, was de Galaxy S5. In de eerste drie maanden verkocht dit toestel zo’n 4 miljoen exemplaren minder dan zijn voorganger. Samsung zou de vraag met zo’n 40 procent overschat hebben. Grootste kritiekpunt was het design: dat zou niet alleen zwaar onderdoen ten opzichte van de concurrentie, maar zelfs een beetje goedkoop ogen.

Terug naar de top met de Galaxy S6

De ondergang van de techreus was dat uiteindelijk zeker niet. Met de Galaxy S6 nestelde Samsung zich weer aan de smartphone-top. De Galaxy S7 was voor het eerst waterbestendig en de Galaxy S8 won het wat ons betreft op zijn sloffen van de iPhone 8. Ook de opvolgers (de Galaxy S9 en S10) zijn succesvol. Omdat smartphones in het algemeen steeds meer gevorderd raken, hebben de nieuwere modellen niet meer zulke schokkende verbeteringen. Alleen op het cameravlak zien we veel verschillen. Aangezien dit een algemene smartphonetrend is, lijdt Samsung hier niet onder.

Het nieuwste model: de Samsung Galaxy S20

En dat brengt ons bij de allernieuwste aanwinst uit de Galaxy-lijn: de Samsung Galaxy S20. Het is de opvolger van de S10, maar Samsung koos deze keer voor een nieuwe naamgeving. Eigenlijk zijn het dit jaar drie toestellen, want ook de Galaxy S20+ en de Galaxy S20 Ultra werden aan de serie toegevoegd. Belangrijkste wapenfeiten van de Galaxy S20 zijn een 6,2 inch Super AMOLED beeldscherm, een Exynos 990-processor, een 64-megapixelcamera en een accucapaciteit van 4000 mAh. Specificaties die zeker niet teleurstellen. En als het langs de iPhone 11 wordt gelegd, kan Samsung een beter scherm, krachtigere specificaties en meer cameramogelijkheden voorleggen.

Hoe belangrijk is kwaliteit?

Alhoewel de Samsung Galaxy S20 een van de beste telefoons op de markt is, hangt er wel een flink prijskaartje aan. En dan rijst de vraag wat belangrijker is: kosten of kwaliteit. Op het gebied van entertainment lijken in ieder geval steeds indrukwekkendere specificaties nodig.

Telefoons worden langzamerhand mini-laptops. Zoals we hier al eerder benoemden, zei journalist Jim Alley het volgende over Steve Jobs net na zijn overlijden: “Steve Jobs werd geboren in 1955, een tijdperk van telefoons met een draaischijf en computers zo groot als kamers. Hij stierf op 5 oktober 2011, nadat hij computers in een telefoon had weten plaatsen en die telefoon in de broekzak van 120 miljoen mensen.” In 2011 was dat echter nog deels toekomstmuziek en gebruikten we nog steeds fototoestellen, mp3-spelers en navigatiesystemen. Anno 2020 zijn al die apparaten overbodig geraakt.

De volgende stap lijkt het normaliseren van games en andere entertainmentvormen op de smartphone. Om dat mogelijk te maken, heeft een telefoon minstens een krachtige chipset, een mooi scherm en een goede accu nodig. Online casinospelletjes zijn hier een illustrerend voorbeeld van. Zo zijn er niet alleen videoslotmachines, maar schuif je tegenwoordig zelfs aan een virtuele speeltafel aan via een videolivestream. Wie dit wil spelen, heeft dus een smartphone met power nodig. Dat een spelcomputer niet meer iets van deze tijd is, vindt ook Google. Stadia, de gamestreamingdienst van de zoekgigant maakt hardware irrelevant. De dienst werkt volledig op de cloud, waardoor het toegankelijk is vanaf elk platform dat op het internet kan. Het wordt ook wel ‘Netflix voor games’ genoemd.

Conclusie

De nieuwste Samsung Galaxy-smartphones verschillen dan wel niet meer zoveel met hun voorganger als ze dat pakweg 10 jaar geleden deden, er is nog steeds meer dan genoeg ruimte voor innovatie. Het hangt er natuurlijk maar net van af wat je allemaal met een smartphone wilt doen, maar als je écht alle andere apparaten overbodig wilt maken, is het nog steeds een voordeel om het allernieuwste model in huis te halen.