Sam Altman transformeerde de AI-industrie; nu wil hij ook de halfgeleiderindustrie revolutioneren

Samengevat. OpenAI-CEO Sam Altman is in gesprek met investeerders om duizenden miljarden (!) dollars te werven voor het uitbreiden van de wereldwijde productiecapaciteit van halfgeleiders voor kunstmatige intelligentie.

Waarom is dit belangrijk?

Dit initiatief onderstreept het kritieke belang van halfgeleiders in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en adresseert direct de huidige knelpunten in de productiecapaciteit die de groei van OpenAI belemmeren. Door een enorme investering in de chipfabricage te mobiliseren, streeft Altman ernaar de afhankelijkheid van bedrijven van beperkte bronnen zoals Nvidia's grafische verwerkingseenheden en de beschikbaarheid van stroom te verminderen.

5.000 tot 7.000 miljard dollar

In het nieuws. Het project, dat tussen de 5.000 en 7.000 miljard dollar zou kosten, omvat een uitgebreide samenwerking met chipfabrikanten, energieleveranciers en overheden. Met plannen om tientallen chipfabrieken te bouwen die door het Taiwanese TSMC beheerd zouden worden.

  • Altman wil fondsen werven bij mondiale investeerders, waaronder de regering van de Verenigde Arabische Emiraten en SoftBank-CEO Masayoshi Son.
  • Hij heeft het project ook besproken met de Amerikaanse minister van Handel, Gina Raimondo. Die speelt een belangrijke rol speelt in de inspanningen van de regering om de Amerikaanse chipproductie te bevorderen.

Zoom in. OpenAI en andere AI-bedrijven ondervinden hinder van een tekort aan Nvidia’s grafische verwerkingseenheden. Daarnaast is er ook een beperkte beschikbaarheid van stroom voor cloud computing.

  • Altman heeft persoonlijk geïnvesteerd in startups die zich richten op het creëren van energie met behulp van geavanceerde technologieën zoals kernfusie. Dat wijst op zijn betrokkenheid bij het oplossen van bredere industriële uitdagingen.

Zoom out. De nadruk op het uitbreiden van de productiecapaciteit van halfgeleiders benadrukt hun centrale rol in de hedendaagse technologie en economie. Vooral in de ontwikkeling van AI.

  • Het project illustreert het belang van grensoverschrijdende samenwerking tussen bedrijven, overheden en investeerders om wereldwijde technologische en economische uitdagingen aan te pakken.
Meer