OpenAI-CEO zet in op tweede nucleair paard met behulp van SPAC

OpenAI-CEO zet in op tweede nucleair paard met behulp van SPAC
Sam Altman (JOEL SAGET/AFP via Getty Images

Sam Altman, CEO van ChatGPT-maker OpenAI, wil Oklo naar de beurs brengen, een bedrijf dat kleine modulaire reactoren (SMR’s) ontwikkelt. Dat zal gebeuren met behulp van een SPAC (special purpose acquisition company), ook wel bekend als een blancochequebedrijf.

De essentie: Altman is een sterke believer in kernenergie. Volgens de tech-topman is dat “een veel betere deal” dan andere energiebronnen om koolstofvrije elektriciteit te produceren.

  • Om die reden wil hij Oklo naar de beurs brengen. Het bedrijf ontwikkelt kleine modulaire reactoren die bedoeld zijn om gebruikt te worden op industriële sites en afgelegen plaatsen die niet verbonden zijn met het elektriciteitsnet. De reactoren van het bedrijf zullen op brandstof draaien die eerder werd gebruikt in conventionele kerncentrales, in de volksmond bekend als kernafval.
  • Oklo wordt gewaardeerd op ongeveer 850 miljoen dollar. Het bedrijf zal naar de beurs trekken door te fuseren met AltC Acquisition ALCC, een SPAC die werd opgericht door Altman en voormalig Citigroup-bankier Michael Klein.
  • Een SPAC is eigenlijk een lege vennootschap die kapitaal ophaalt bij beleggers met de bedoeling te fuseren met een ander bedrijf, dat op die manier naar de beurs kan worden gebracht. SPACs werden veel gebruikt tijdens de coronajaren 2020 en 2021, maar intussen zijn ze minder populair geworden. Veel bedrijven die op deze manier naar de beurs zijn getrokken, zijn intussen bankroet.
  • AltC heeft zo’n 500 miljoen dollar aan fondsen opgehaald, fondsen die door Oklo gebruikt kunnen worden om zijn reactor sneller te ontwikkelen. Investeerders kunnen dat geld echter nog altijd uit de SPAC halen, voordat de deal rond is. 
  • Altman erkende in Amerikaanse media dat er risico’s zijn verbonden aan SPACs, maar dat hij “niet te veel aandacht probeert te besteden aan trends” en “kijkt naar elke kans”. 

Helion Energy

Ook genoteerd: De OpenAI-topman wedt niet op slechts één nucleair paard. Hij is ook een belangrijke investeerder in Helion Energy, een kernfusiebedrijf dat eerder dit jaar ‘s werelds eerste commerciële deal sloot met Microsoft.

  • Helion Energy wil binnen vijf jaar een operationele kernfusiereactor bouwen die een vermogen van 50 megawatt (MW) kan opwekken, genoeg om 50.000 Amerikaanse huishoudens van elektriciteit te voorzien. 
  • Dat is een ambitieuze doelstelling. Tot nu toe is nog geen enkel bedrijf op aarde erin geslaagd om een kernfusiereactor te ontwikkelen die meer energie produceert dan nodig was om die op te starten. Tot nu toe slaagde enkel de experimentele National Ignition Facility (NIF) daarin, voor slechts een fractie van een seconde.
  • Helion wil volgend jaar voor het eerst net energy gain bekomen, ofwel meer energie uit een reactie halen dan nodig was om die op te starten. Twee jaar geleden haalde het bedrijf al een primeur, toen het de eerste private onderneming werd die een reactie van 100 miljoen graden Celsius bereikte. Voor commerciële kernfusie zijn temperaturen tot 200 miljoen graden nodig.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.