Sabca en Sabena Aerospace smelten samen

Het luchtvaartbedrijf Sabca komt opnieuw in Belgische handen. De Franse groep Dassault heeft zijn belang van 96,85 procent in Sabca immers verkocht aan de holding Blueberry, een samenwerking van Sabena Aerospace (50,01 procent) en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) (49,99 procent).

Met de transactie is een bedrag van 74,5 miljoen euro gemoeid. Blueberry zal nu een verplicht openbaar overnamebod uitbrengen op het resterende pakket aandelen van Sabca. Daarna zal de notering van Sabca op Euronext Brussel worden geschrapt.

Het Belgische luchtvaartbedrijf Sabca werd honderd jaar geleden opgericht. In de tweede helft van de voorbije eeuw kwam de onderneming in handen van de Franse groep Dassault. In februari dit jaar gaf Dassault echter te kennen zijn Belgische dochter te willen verkopen.

Meerwaarde

Uiteindelijk besliste de Belgische overheid in samenwerking met Sabena Aerospace om Sabca over te nemen. Op die manier kon immers een aanzienlijke tewerkstelling worden behouden, terwijl ook kon worden vermeden dat een sterke expertise op het gebied van luchtvaart en ruimtevaart verloren zou gaan.

Bovendien wordt gewezen op de complementariteit van Sabca en Sabena Aerospace. Het samengaan van die twee entiteiten kan dan ook een meerwaarde creëren.

Sabca is gespecialiseerd in de fabricage van hoogtechnologische componenten voor de luchtvaart en ruimtevaart en in het onderhoud van militaire vliegtuigen. Anderzijds spitst Sabena Aerospace zich toe op het onderhoud en het herstel van vliegtuigen voor het vervoer van passagiers en vracht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20