‘s Werelds 2 grootste chocoladeproducenten vrezen voor een globaal tekort

De globale chocoladeproductie dreigt tegen 2030 een tekort van 2 miljoen ton per jaar te vertonen als gevolg van droger weer, een schimmel die de cacao-oogsten aantast en de fors toegenomen vraag naar chocolade. Dat zeggen woordvoerders van twee van ’s werelds grootste chocolademakers – Mars Inc. en Barry Callebaut – in de Washington Post.

De toegenomen vraag is het gevolg van de uitbreidende middenklasse in de opkomende economieën. Chinezen eten bijvoorbeeld al dubbel zo veel chocolade als 10 jaar geleden, waarbij vooral donkere soorten chocolade – die meer cacao bevatten dan de gewone soorten – steeds populairder worden.

Op de markten heeft dit de cacaoprijzen de voorbije 2 jaar met 60% opgedreven. Ook de innovatie heeft voor nieuwe doorbraken gezorgd: nieuwe boomsoorten produceren tot 700% meer cacao dan traditionele cacaobomen en zijn ook beter bestand tegen een dodelijke schimmel, heksenbezem genaamd. Wel is deze cacao minder smaakvol en vergelijkbaar met de fletse tomaten, die je vandaag zowat overal aangeboden krijgt, zegt Mark Schatzker in Bloomberg.

Toch zouden Afrikaanse cacaoproducenten nu ook een smaakvolle variant hebben gekweekt. Schatzker hoopt dan ook dat deze soort hogere prijzen zal rechtvaardigen, waarbij kwaliteit eerder dan hoeveelheid wordt beloond.

 

Meer