Ryanair-CEO Michael O’Leary: “De Remainers komen terug, de volwassenen nemen weer de leiding”

De CEO van Ryanair, Michael O’Leary, beschreef dinsdag de economische situatie in Groot-Brittannië als een “auto-ongeluk”, veroorzaakt door de Brexit. De Ier voorspelt ook dat Truss binnen twee weken naar ander werk zal moeten gaan zoeken.

O’Leary zei op een persconferentie in Rome dat Groot-Brittannië een verstandig handelsakkoord met de EU nodig heeft. “De mini-begroting (van ex-minister van Financiën Kwarteng, red.) was een nieuwe spectaculaire mislukking binnen het hele concept van de Brexit”, aldus de CEO. Daar voegde hij aan toe dat Groot-Brittannië dringt een “zinnige” handelsovereenkomst nodig heeft met de EU. Ook zei de Ier te verwachten dat Truss binnen twee weken haar baan zal verliezen.

“De mini-begroting is teruggedraaid. Dus ze (Liz Truss, red.) is in functie, maar niet aan de macht,” zei hij verwijzend naar de nieuwe Britse minister van Financiën Jeremy Hunt. Die heeft op maandag een streep gezet door vrijwel alle belastingverlagingen die drie weken geleden werden aangekondigd door de regering-Truss.

Truss betaalt de prijs

O’Leary zei dat Truss, die ten tijde van het referendum van 2016 voor een EU-lidmaatschap was, een prijs betaalt voor beloften die ze heeft gedaan aan conservatieve partijleden die haar hadden uitgekozen om het land te leiden na het aftreden van Boris Johnson.

“Ze werd verkozen door de laatste drie maanden een beroep te doen op alle Brexiteers en het is de ultieme, denk ik, mislukking van Brexit en de Brexiteers”, zei hij. “Maar de Remainers komen terug, de volwassenen nemen weer de leiding. We zullen terugkeren naar een verstandig economisch beleid”, voegde de Ier eraan toe.

Truss sloeg een eurosceptische toon aan tijdens haar campagne in de zomer, waarbij ze inspeelde op de bezorgdheid van de leden van de Conservatieve Partij. Ze beloofde alle resterende EU-wetten die nog van toepassing zijn in Groot-Brittannië tegen 2023 te schrappen.

PINO

Ondertussen staan de Britse media bol van verhalen over groepen binnen de Conservatieve fractie die het op Truss gemunt hebben. Uit een peiling van onderzoeksbureau YouGov bleek daarnaast dat als er nu nieuwe verkiezingen zouden worden gehouden, 51 procent van de Britten op de oppositiepartij Labour zou stemmen en 23 procent op de Conservatieven, zo citeert het Nederlandse Financieele Dagblad

“Ze is PINO”, zegt oud-correspondent Verenigd Koninkrijk Peter de Waard tegen radiozender BNR: Prime minister in name only. “Het kan haar laatste week zijn want er wordt openlijk gerebelleerd.”

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.