Key takeaways
- Ryanair dringt er bij België op aan om het voorstel voor een verhoging van de luchtvaartbelastingen te heroverwegen.
- Een belastingverhoging tot 150 procent zou een negatief effect hebben op de connectiviteit, het reisvolume, de werkgelegenheid en de economische prestaties van België.
- De luchtvaartmaatschappij suggereert dat het primaire doel het genereren van inkomsten is in plaats van milieubescherming.
Europa’s grootste luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft er bij de nieuwe regering De Wever in België op aangedrongen om haar voorstel om de luchtvaartbelastingen te verhogen te heroverwegen. Door de voorgestelde verhoging zou de belasting per vertrekkende passagier stijgen tot 5 euro, wat een potentiële stijging tot 150 procent betekent voor gewone reizigers.
Ryanair stelt dat deze aanzienlijke belastingverhoging, in combinatie met de al hoge heffingen op Brussels Zaventem Airport, die sinds de pandemie met meer dan 20 procent zijn gestegen, een negatieve invloed zal hebben op de connectiviteit, het reisvolume, de werkgelegenheid en de economische prestaties van België. Brussel Zaventem opereert momenteel op slechts 87 procent van het passagiersaantal van voor de pandemie en loopt daarmee achter op Europese tegenhangers zoals Zweden, Hongarije en Italië, waar de luchtvaartbelastingen worden afgeschaft om het herstel en de groei van het luchtverkeer te bevorderen.
Belgische regering
De Belgische regering beweert dat deze belasting bedoeld is om korte vluchten om milieuredenen te ontmoedigen. Ryanair wijst echter op de inconsequentie van het niet verhogen van de belastingen op passagiers met aansluitende vluchten en privéjetpassagiers, die doorgaans minder mensen vervoeren dan commerciële luchtvaartmaatschappijen. In plaats daarvan zouden de belastingen voor deze passagierscategorieën worden gehalveerd van 10 euro naar 5 euro per persoon.
Ryanair suggereert dat deze discrepantie aangeeft dat het primaire doel van de belasting het genereren van inkomsten is in plaats van milieubescherming, aangezien de regering verwacht meer dan 70 miljoen euro te innen, bijna het dubbele van het bedrag dat in 2024 wordt gegenereerd.
Alternatieve oplossingen
Ryanair pleit voor een rechtvaardiger aanpak en dringt er bij de Belgische regering op aan om de luchtvaartbelastingen af te schaffen en de luchthavengelden te verlagen, in lijn met de strategieën van andere EU-landen. De luchtvaartmaatschappij stelt ook voor om hogere belastingen te heffen op aansluitende en privé passagiersvluchten, die volgens haar onevenredig bijdragen aan vervuiling terwijl ze aanzienlijk minder passagiers vervoeren.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!