Ryanair-baas pleit voor extra luchthavencontroles op moslimmannen

Ryanair-topman Michael O’Leary vindt dat moslimmannen op luchthavens strengere veiligheidscontroles moeten ondergaan dan andere reizigers. ‘Want daar komt de dreiging vandaan.’ De Britse moslimgemeenschap reageert verontwaardigd.

De 58-jarige O’Leary meent dat de meeste veiligheidsmaatregelen op luchthavens irrelevant zijn. ‘Wie zijn de aanslagplegers? Het zullen single mannen zijn die alleen reizen. Je kan zoiets niet zeggen omdat het racisme is, maar in het algemeen zullen het mannen zijn van het moslimgeloof. Dertig jaar geleden waren het de Ieren’, zegt de Ierse topman in een interview met The Times. De kans dat gezinnen met kinderen zich opblazen is volgens hem ‘fucking nihil’.

Reactie moslimgemeenschap

Er komt kritiek op de uitspraken. Een woordvoerder van de Britse moslimgemeenschap beschuldigt O’Leary ervan discriminerende opmerkingen te maken en is ontgoocheld dat ‘de CEO van een grote luchtvaartmaatschappij zijn klanten zo brutaal zou willen discrimineren’.

Volgens Labour-parlementslid Khalid Mahmood moedigt O’Leary racisme aan. In een reactie verwees Mahmood naar de aanslag in Hanau, waar een blanke man acht mensen doodschoot. ‘Zouden we blanke mensen moeten profilen om na te gaan of het fascisten zijn?’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20