Rwanda niet opgezet met kritiek van Wilmès: “Dit bewijst de minachting van België voor het Rwandese rechtssysteem”

De Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Vincent Biruta annuleert een meeting met zijn Belgische collega Sophie Wilmès (MR). Ze wou Biruta spreken over het vonnis dat Rwandese oppositieleider Paul Rusesabagina kreeg.

Belgische Rwandees Paul Rusesabagina werd gisteren in de Rwandese hoofdstad Kigali schuldig bevonden aan “terreur-gerelateerde aanklachten”. Hij kreeg daarvoor de maximumstraf van 25 jaar cel.

Vergadering Verenigde Naties

Wilmès liet daarop in een persbericht weten dat “Rusesabagina geen eerlijk en billijk proces heeft gekregen, in het bijzonder wat de rechten van de verdediging betreft”.

Het Rwandese ministerie van Buitenlandse Zaken was daar niet mee opgezet. “Dit bewijst de minachting van België voor het Rwandese rechtssysteem”, liet het weten op Twitter.

“Daarom zal een geplande ontmoeting op ministerieel niveau niet plaatsvinden. De Rwandese regering staat wel open om de minister van Buitenlandse Zaken op een gepast moment te verwelkomen, om de dialoog tussen beide landen verder te zetten.”

Normaal zou deze week een ontmoeting plaatsvinden tussen Wimès en haar Rwandese collega, maar die werd dus geannuleerd. Beiden zijn in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Hotel Rwanda

Rusesabagina is gekend als de hotelmanager die tijdens de Rwandese genocide van 1994 meer dan 1.000 Tutsi’s het leven redde. Zijn daden werden verfilmd in “Hotel Rwanda”.

Lees ook:

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20