“We moeten Oekraïne helpen om dit gevecht te winnen”, zei Rutte maandag op de eerste dag van zijn bezoek aan Brazilië.
Mark Rutte in Brazilië om president Lula warm te maken voor meer defensiesteun aan Oekraïne
Waarom is dit belangrijk?
De meeste steun aan het Oekraïense leger komt uit de westerse, kapitalistische hoek. De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva riep op om de oorlog te staken en aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Een heel andere aanpak dan de westerse, waar de defensieuitgaven ongezien snel stegen om Oekraïne toch maar van wapens te kunnen voorzien.In het nieuws: Mark Rutte op staatsbezoek in Brazilië, onder meer om president Lula warm te maken om meer steun te verlenen aan Oekraïne. Vorige week was Oekraïens president Zelensky op bezoek bij Rutte in Den Haag.
Rutte tracht het Zuid-Amerikaanse land te overtuigen een andere positie in te nemen in de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Brazilië nam een veel neutralere houding in tegenover het conflict, dan het Westen.
- Lula wou, samen met andere andere landen die niet in het conflict betrokken waren, een groep oprichten om te focussen op vredesgesprekken tussen beide landen. Volgens hem zouden wapenleveringen het conflict enkel voeden en leiden tot meer leed. De Verenigde Staten beschuldigden hem daarop van het verspreiden van Russische en Chinese propaganda.
- Lula beschuldigde de Verenigde Staten ervan dat ze de oorlog aanmoedigen, “as long as it takes”, om het in de woorden van president Biden te zeggen.
- Dit is een heel andere houding dan die van het land waar Rutte de scepter zwaait. Daar denken ze erover na om Oekraïne hun oude F-16’s te bezorgen. Of Lula veel gehoor zal geven aan de bekommernissen van Rutte is maar de vraag. Net als zijn voorganger Bolsonaro, doet Lula niet mee met de sancties. In zijn ogen vergroten die enkel het risico op een nucleaire escalatie.
- Braziliaanse donaties zouden wel zeer welkom zijn in Oekraïne. Zo bezit het Zuid-Amerikaanse land over Leopard 1-tanks, Amerikaanse houwitsers en Gepard-luchtafweertanks, die nu al worden gebruikt door het Oekraïense leger.
- Brazilië en China gaven al aan de dollar links te laten liggen in hun bilaterale handel. Een trend die in de andere BRICS-landen, (Rusland, India en Zuid-Afrika) aan populariteit wint. De handel tussen Rusland en China wordt ook steeds meer met de dollar in de kantlijn geregeld. (kg)