Russische verdedigingslinies stuiken in elkaar: hoe staan de kansen voor Oekraïne?

Russische verdedigingslinies stuiken in elkaar: hoe staan de kansen voor Oekraïne?
Vernielde Russische tanks, verzameld nabij Izioem – Getty Images

De afgelopen dagen kon het Oekraïens leger terug wat vooruitgang boeken. De oprukkende legertroepen in het oosten van het land konden de strategisch belangrijke stad Lyman omsingelen en heroveren, en rukken nu verder op richting Kreminna. Ook in het zuiden, bij Kherson, wordt na enkele weken nu ook zichtbaar vooruitgang geboekt.

Sinds september lijkt het tij in Oekraïne definitief gekeerd: de Russische stellingen worden platgelopen en -gereden, waarop de invasietroep gedesorganiseerd moet terugtrekken. Dit valt vooral te zien in het oosten van het land, waar Oekraïne de vijand begin september verraste met een tegenoffensief. Al snel werden duizenden vierkante kilometers heroverd, en sinds dit weekend behoort ook Lyman tot de heroverde steden.

Het oostelijk offensief

De verwachtte volgende stappen van het Oekraïense leger in de oblast Loehansk (Bron: Twitter Vitaly)

Die stad was van cruciaal belang voor de Russische troepen in de regio: Lyman is een kruispunt van enkele belangrijke spoor- en snelwegen, en werd dan ook als logistieke hub gebruikt om de soldaten aan het front te bevoorraden. Het Oekraïense leger slaagde er echter in om de stad, waar zo’n 5.000 soldaten gelegerd waren, te omsingelen. Daarop konden de achtergebleven Russische soldaten (vermoedelijk kon een deel van de soldaten ’s nachts ontsnappen uit de omsingeling) weinig anders doen dan zich overgeven.

Maar Lyman is niet het einde van het tegenoffensief. Ondertussen wordt ook de stad Kreminna al onder vuur genomen. Verwacht wordt dat deze stad ook relatief snel valt: naar verluidt zou een deel van de aanwezige Russische troepenmacht zich al hebben teruggetrokken. De aanwezige soldaten zouden zich in en rond de stad en langs de P66, de weg tussen Kreminna en Svatove, hebben verschanst. Het terrein is echter voornamelijk vlak, wat weinig voordelen biedt aan de verdedigers.

Verwacht wordt dat, als Kreminna terug in Oekraïense handen valt, het offensief opsplitst: een deel zou noordwaarts trekken, richting Svatove. Die stad zou ook vanuit Kupjansk en Borova, een stad en dorp die werden veroverd langs de Oskil-rivier, moeten worden bereikt. Daarna kan deze legertroep doorsteken richting Starobilsk (rechts op de kaart). Op 13 september deelde de Oekraïense gouverneur van de oblast Loehansk, Serhiy Haidai, mee dat die stad zo goed als verlaten zou zijn.

Een ander deel van het Oekraïense leger kan vanuit Kreminna zuidoostwaarts trekken om Rubizhne te veroveren. Nadien komen Severodonetsk en Lisitsjansk in het vizier, twee nabijgelegen steden waar nog hevig om gevochten wordt. Als Rubizhne in Oekraïense handen valt, dreigen de Russen net zoals in Izioem en Lyman omsingeld te worden. Het front in de oblast Loehansk lijkt niet meer te redden voor Vladimir Poetin en zijn legertop; er zijn simpelweg te weinig degelijke soldaten, wapens en goederen ter beschikking om een grote reservemacht op te bouwen dieper inlands, laat staan om de heroverde gebieden terug aan te vallen.

Het Khersonoffensief

Ook in het gebied rond de havenstad Kherson ziet de situatie er met de dag minder rooskleurig uit voor de Russische soldaten. Die zitten zo goed als ingesloten: een 20.000 man sterke troepenmacht bevindt zich op de rechteroever van de Dnjepr, met het Oekraïense leger voor en de rivier achter zich. De bruggen over die rivier werden nauwkeurig kapotgeschoten door de artillerie van het Oekraïense leger, waardoor de soldaten niet kunnen vluchten. Ook extra bevoorrading is zo goed als onmogelijk geworden.

In het noordwesten van het front zouden de Russische linies nu volledig in elkaar gezakt zijn, als gevolg van de zware verliezen. Op onderstaande kaart valt te zien hoe het Oekraïense leger ondertussen de stad Dudchany zou hebben bereikt. Ook hier dreigt nu de omsingeling: als de eenheden die Dudchany aanvallen richtingen het oosten draaien, riskeert een groot deel van de Russische soldaten in de tang genomen te worden.

De situatie in de oblast Kherson (Credit: David Batashvili)

De situatie is uitzichtloos voor de Russische legertroep op de rechteroever van de Dnjepr, en het lijkt slecht een kwestie van tijd voor die zich overgeeft. Toch lijkt het voor Oekraïne niet evident van daarna de Dnjepr zelf over te steken en de Russische frontlinies in de rug aan te vallen.

Een van de redenen dat het offensief in de Donbas zo succesvol is, is omdat Rusland het gros van zijn goedgetrainde troepen richting Kherson stuurde. Die staan daar dus de Oekraïeners op te wachten als die de Dnjepr oversteken. Ook dat lijkt niet evident, aangezien de bruggen over de rivier zijn stukgeschoten. Soldaten kunnen de oversteek misschien wagen, maar om met vrachtwagens, pantserwagen en tanks over de bruggen te kunnen rijden, zijn die te zwaar beschadigd door eigen artillerievuur.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.