Europese instellingen geplaagd door Russische spionnen

In Zweden staan twee Iranese broers terecht voor spionage voor de Russische inlichtingendiensten. Terwijl loopt in Londen een soortgelijke zaak, tegen een bewaker van de Britse ambassade in Duitsland.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de invasie van Oekraïne schakelde het Westen een trapje hoger in de jacht op Russische spionnen. Zo raakte al bekend dat in België een hoop diplomaten aan de ambassade en het consulaat eigenlijk geheim agenten waren voor de Russische inlichtingendiensten. Zij werken zich op binnen belangrijke organisaties om belangrijke informatie te kunnen doorspelen.

In het nieuws: Twee broers uit Iran staan terecht voor spionage in Zweden. Hen hangt een levenslange celstraf boven het hoofd.

  • Het duo, Peyman Kia en Payam Kia, wordt verdacht van zware spionage. Tussen 2011 en 2021 speelden ze informatie door aan de GROe, de Russische militaire inlichtingendienst. Peyman was in die periode ook werkzaam bij de Zweedse militaire inlichtingendienst MUST, en wordt dus ook verdacht van het behandelen van informatie zonder uitdrukkelijke toestemming. Dat bevestigen Zweedse media.
  • Hij gebruikte zijn connecties binnen de inlichtingendienst en het leger van Zweden om informatie te verkrijgen, en zijn broer fungeerde als contactpersoon met agenten van de GROe. De bal ging aan het rollen toen de SÄPO, de Zweedse geheime dienst, in 2017 een onderzoek startte. “Er was een vermoeden dat er een mol actief was”, zegt Per Lindqvist, de hoofdaanklager van de dienst.
  • Zweedse media bevestigen dat Peyman Kia bij MUST werkte, waar hij bij de eenheid werkte die de coördinatie van Zweedse spionnen in het buitenland moest overzien. Nadien werkte hij ook nog voor de Zweedse douane. In zijn rol is het dus aannemelijk dat hij de namen en gegevens van Zweedse spionnen in Rusland doorgaf aan de GROe, al kan dat niet worden bevestigd. De bevoegde minister van Justitie, Gunnar Strömmer, wenste niet te reageren op de zaak.

En verder: Ook in Londen loopt een rechtszaak tegen een spion, de 58-jarige Brit David Smith. Hij riskeert een celstraf van 14 jaar voor spionage.

  • Smith klapte tijdens het proces uit de biecht: hij speelde, toen hij beveiligingsagent was op de Britse ambassade in Berlijn, informatie over het personeel en een layout van het gebouw door aan de Russische veiligheidsdiensten.
  • De zaak kwam in de lente van 2020 aan het licht na een gezamenlijk onderzoek van de Britse MI5 en verschillende andere Europese inlichtingendiensten. Smith zou informatie doorspelen aan generaal-majoor Sergej Tsjoekoerov, een Russische militaire attaché in Berlijn. Smith speelde onder meer de namen, thuisadressen en telefoonnummers van enkele Britse diplomaten door. Bij een huiszoeking vond de politie genoeg bewijsmateriaal.
  • Smith werkte al acht jaar als beveiligingsagent voor de ambassade, maar zou de laatste jaren ontgoocheld zijn geraakt in het Westen. In zijn appartement in Potsdam hing een grote Russische vlag, het logo van de Russische marine en een pet met het logo van de Sovjet-Unie. Ook vond de politie een brief, gericht aan de Russische kolonel Sivov, waarin Smith aangaf werkzaam te zijn bij de ambassade en anoniem wenste te blijven.

(wb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.