Russische spion “uit raam gevallen van ambassade in Berlijn”

Duitse veiligheidsdiensten denken dat een man die vorige maand dood werd gevonden in een straat buiten de Russische ambassade in Berlijn een undercoveragent was van de Russische inlichtingendienst FSB. De man zou “uit het raam gevallen” zijn.

Het Duits magazine Der Spiegel meldt vrijdag dat de 35-jarige op 19 oktober werd gevonden na uit een raam van een bovenverdieping van de ambassade te zijn gevallen.

De man zou sinds medio 2019 op de ambassade gewerkt hebben als secretaris en diplomaat, hoewel Duitse ambtenaren hem hadden geïdentificeerd als een spion die undercover werkte.

FSB

De Russische ambassade had niet ingestemd met een autopsie, dat zeggen bronnen bij de veiligheidsdiensten geciteerd door Der Spiegel. Het was daarom onduidelijk hoe de agent om het leven is gekomen.

De ambassade noemde het overlijden “een tragisch ongeval” en wilde zich “om ethische redenen” van verdere commentaar onthouden.

Bellingcat meldt dat de diplomaat de zoon is van generaal Alexey Zhalo, de adjunct-directeur van het Tweede Directoraat van de FSB en hoofd van het FSB’s Directoraat voor de Bescherming van de Constitutionele Orde, dat terrorismezaken behandelt.

Ambtenaren van dat directoraat hebben Alexei Navalny geschaduwd voordat hij werd vergiftigd en worden in verband gebracht met de vergiftiging van nog een andere Russische oppositieleider, Vladimir Kara-Murza.

Verdachte omstandigheden

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde vrijdag tijdens een persconferentie dat de Duitse regering op de hoogte was van de dood van een Russische diplomaat in Berlijn, maar geen details kon geven.

In 2003 viel een andere werknemer van de Russische ambassade in Berlijn dodelijk uit een bovenraam. In 2017 werd een prominente advocaat verbonden aan klokkenluider Sergej Magnitski onder verdachte omstandigheden uit een raam in Moskou gegooid.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20