Russische olie boycotten? Een netelig vraagstuk voor de EU

Rusland is de op één na grootste olie-exporteur ter wereld. Stemmen gaan op om de import van die olie door de EU en de rechtstreeks daaraan gelinkte subsidiëring van de Russische moordmachine stop te zetten of tenminste sterk te reduceren.

Maar het Russische aanbod negeren kan niet anders dan tot nog hogere energieprijzen leiden. De vrees is dat de publieke steun voor Oekraïne zou kunnen instorten als de gemiddelde burger zijn job en koopkracht begint te verliezen. De ‘gele hesjes‘ zijn in Europese hoofdsteden nog niet vergeten.

Uiteindelijk is de echte vraag wie het eerst zal buigen: Rusland, dat arm is, maar waarvan de leider bereid is zijn bevolking te doen lijden, of de EU, die generaties lang alleen relatieve rijkdom en stabiliteit heeft gekend, schrijft Politico.

Vrijheid heeft meer waarde dan rijkdom, maar ze kan moeilijk worden verdedigd zonder een sterke economie. Bekeken wordt nu of de druk op Poetin kan worden opgevoerd door zijn tegenstanders in andere landen zoals Syrië te steunen, wat de Russische dictator zou verplichten zijn troepen te verspreiden. 

Op onderstaande grafiek ziet u wat de EU in 2021 uit Rusland importeerde (in miljarden euro):

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.