De Russische president Vladimir Poetin wil gas overbrengen naar Turkije om het te verkopen, ondanks de verschillende sancties tegen zijn land. Dat gas, dat onder een valse vlag wordt uitgevoerd, zou sommige Europese landen in verleiding kunnen brengen om het te kopen, waardoor er barsten dreigen te komen in de Europese solidariteit. Maar zal Poetins plan werken?
Russische gashub in Turkije: zal Poetin enkele Europese landen zo kunnen verleiden om gas van zijn land te kopen?
Waarom is dit belangrijk?
Rusland leverde vroeger 40 procent van het op de Europese markt beschikbare gas. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Europa sancties tegen Rusland ingesteld, met name voor zijn gas en olie. Poetin is daarom naarstig op zoek naar nieuwe partijen die zijn gas willen kopen.In het nieuws: Rusland zal de hoeveelheid gas die het naar Turkije exporteert verdubbelen.
- Poetin vertelde op een persconferentie dat er nieuwe verbindingen tussen Turkije en Rusland zullen worden aangelegd om Russisch gas over te brengen.
- Met dat voorstel komt Rusland terug op een reeds lang bestaand idee om twee lijnen toe te voegen aan de bestaande TurkStream-pijpleiding om de jaarlijkse capaciteit ervan te verdubbelen tot 63 miljard kubieke meter.
- Dat wordt vergemakkelijkt door de goede relatie tussen Poetin en de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. “Erdogan is een man van zijn woord”, zei de Russische president.
- Het doel van de manoeuvre is om Russisch gas via een Turkse hub te verkopen, mogelijk aan Europese klanten. Zullen de Europese lidstaten aan die verleiding kunnen weerstaan?
- Euractiv laat weten dat de meningen van analisten uiteenlopen. “Zelfs als er een nieuwe pijpleiding zou kunnen worden aangelegd, wie zou het gas dan kopen?” vraagt Zongqiang Luo, senior analist bij Rystad Energy.
- Alexander Gryaznov, directeur bij S&P Global Ratings, heeft een iets andere mening. Hij wijst erop dat Europa niet formeel een gasembargo heeft ingesteld. En iedereen weet dat de EU-landen grote hoeveelheden Russisch LNG blijven invoeren, bij gebrek aan aardgas via pijpleidingen (de Nord Stream ligt stil). “Het is onwaarschijnlijk dat Europa rechtstreekse contracten met de Russische Federatie zal willen sluiten, maar de aankoop van vrije volumes op de spotmarkt in Turkije zal politiek aanvaardbaar zijn”, verklaart de deskundige.
- Er is dus nog veel hypocrisie. De Turkse hub zou een elegantere uitweg kunnen zijn dan rechtstreekse onderhandelingen met Rusland.
De context: De relatie tussen Rusland en Turkije.
- Poetin en Erdoğan hebben de afgelopen jaren een hechte relatie opgebouwd, ondanks een bewogen verleden dat werd ontsierd door de moord op de Russische ambassadeur Andrei Karlov in Ankara in 2016 en Turkije die een Russisch vliegtuig neer had geschoten tijdens een missie in Syrië een jaar eerder.
- De explosie van Nord Stream in oktober was voor de Russen aanleiding om meer gasverbindingen aan te leggen.
- Op 23 november ontmoetten de hoofden van het Russische Gazprom en het Azerbeidzjaanse staatsbedrijf Socar, Alexei Miller en Rovshan Najaf, elkaar in Moskou. Zij kwamen overeen de capaciteit van de pijpleiding, die momenteel 16 miljard kubieke meter bedraagt, te verdubbelen.
(ns/fjc)