Russische Amazon wordt geleid door moeder van vier kinderen

Bij afwezigheid van Amazon kent de Russische online retail een landschap dat in sterke mate afwijkt van de markten in de meeste andere landen. De Russische markt wordt gedomineerd door een vijftal bedrijven, die meestal door een lokale bank of miljardair worden gesteund. Marktleider is echter Wildberries, een platform dat werd opgestart door een Russische leerkracht met moederschapsverlof.

Dat zegt Ilya Khrennikov, Russisch correspondent van het persbureau Bloomberg. Amazon is tot nu toe van de Russische markt weggebleven. Daarbij wordt gewezen naar politieke wrijvingen en de logistieke uitdagingen op een markt met elf tijdzones.

Postorder

“Tatyana Bakalchuk (42) is een moeder van vier kinderen,” aldus Khrennikov. “Zij lanceerde Wildberries veertien jaar geleden toen ze als leerkracht Engels moederschapsverlof genoot. Bedoeling was om een platform te creëren waar moeders met een beperkt budget en een gebrek aan tijd hun inkopen konden doen.”

“Bakalchuk ging van start met een voorraad textiel die ze bij een Duits postorderbedrijf bestelde. Ze scande de foto’s uit de Duitse catalogus op haar websites. Klanten hoefden niet vooraf te betalen en de bestellingen werden door Wildberries bij de consument aan huis geleverd. De Russische post hield zich niet met pakketbezorging bezig.”

“Wildberries ging van start in het appartement van Bakalchuk in Moskou,” zegt Bloomberg nog. “De bestellingen werden door de oprichtster in eerste instantie zelf met de metro en de bus in alle mogelijke uithoeken van de Russische hoofdstad afgeleverd.”

Op dit ogenblik heeft Wildberries vijftienduizend medewerkers. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 40 procent tegenover het jaar voordien. Wildberries is met een marktaandeel van 7 procent de grootste online retailer van Rusland. AliExpress en Yandex.Market halen wel grotere omzetten, maar verkopen alleen producten van andere partijen en hebben geen eigen aanbod.”

Overnames

“Van alle Russische webwinkels heeft Wildberries de meest efficiënte logistiek, maar beschikt ook over een trouwe klantenbasis,” zegt Fedor Virin, analist bij consulent Data Insight. “Wildberries werkt echter volledig met eigen middelen en is daarom kwetsbaar voor concurrentie van bedrijven zoals AliExpress, M.Video of Ozon.ru, die allemaal op een sterke financiële ruggesteun kunnen rekenen.”

“Op dit ogenblik controleren de vijf grootste marktpartijen gezamenlijk ongeveer een kwart van de Russische online retail. Maar er volgt zeker een consolidatie. Uiteindelijk zullen slechts enkele grote partijen overblijven,” meent Virin.

Wildberries heeft momenteel een waarde van meer dan 600 miljoen dollar opgebouwd. Bakalchuk is al enkele keren door potentiële investeerders voor een overname benaderd, maar die voorstellen werden tot nu toe steevast afgewezen.

Inmiddels neemt Wildberries zijn producten rechtstreeks af van fabrikanten zoals Tom Tailor, s.Oliver en Adidas. De Russische online retailer heeft nu een catalogus met ongeveer tienduizend merken, waaronder ook Asics, Geox, L’Oréal en Nike.

Het bedrijf verkoopt momenteel een brede waaier producten, met onder meer elektronische apparaten. Kleding en schoenen vertegenwoordigen echter nog altijd ongeveer 70 procent van de totale omzet.

Claudio Cavicchioli, topman van de Russische divisie van L’Oréal, getuigt dat Wildberries niet alleen over een grote klantenbasis kan beschikken, maar ook op een grote knowhow, een uitgelezen assortiment en een uitstekend logistiek netwerk kan terugvallen.

De Russische webwinkel verwerkt momenteel 150.000 orders per dag en levert de bestellingen met een vloot van meer dan zeshonderd vrachtwagens en bestelwagens in Rusland en een aantal buurlanden. Wildberries heeft ook zeventienhonderd pickup-punten voor producten die de klanten uiteindelijk toch niet wensen aan te kopen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20