Russische aanval zet grootste kerncentrale van Europa even in brand: Oekraïne spreekt van “nucleaire terreur”

De internationale nucleaire waakhond IAEA maakt zich grote zorgen om de Zaporizja-kerncentrale in het Oekraïense Enerhodar, waar de lokale brandweer vrijdagmorgen de brand kon blussen die was uitgebroken na Russische beschietingen.

Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski ging het om Russische tanks die bewust de kerncentrale beschoten.

Rafael Mariano Grossi, de topman van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), zegt via Twitter “erg bezorgd” te zijn en roept “partijen op om af te zien van acties die kerncentrales in gevaar kunnen brengen”.

De kerncentrale van Zaporizja, gelegen in het zuidoosten van Oekraïne, is de grootste van Europa. De brand brak uit in de nacht van donderdag op vrijdag. Volgens de burgemeester van Enerhodar waren er “aanhoudende vijandelijke beschietingen” van de site en de gebouwen errond.

Het Russische leger zou de Oekraïense brandweer eerst geen toelating gegeven hebben om de site te benaderen, maar maakte daarna toch vrije baan, meldde de lokale brandweer via Facebook. Volgens de Oekraïense autoriteiten is de brand, die gelokaliseerd werd in een gebouw voor opleidingen en trainingen, rond 5.20 uur Belgische tijd uiteindelijk geblust en zijn er geen slachtoffers.

Geen radioactieve straling

Er is volgens nucleaire experts gelukkig geen radioactieve straling vrijgekomen. De site telt zes kernreactoren. Zelenski sprak in zijn nachtelijke reactie van “nucleaire terreur” en zei dat Rusland “Tsjernobyl wil herhalen”.

Een archiefbeeld van de Zaporizja-kerncentrale – Isopix

Internationale reacties

De onrustwekkende situatie rond Europa’s grootste kerncentrale leidde in de nacht van donderdag op vrijdag meteen tot scherpe reacties van verscheidene wereldleiders.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20