Russisch parlement plaveit weg voor verlenging presidentschap Poetin tot… 2036

De Russische president Vladimir Poetin heeft van zijn parlement net twee extra termijnen als president gekregen, hoewel dat in principe tegen de wet is. Een grondwetswijziging helpt die hindernis uit de weg.

In het nieuws: de Russische president Vladimir Poetin is sinds 2012 president van Rusland. Hij was dat ook al tussen 2000 en 2008. Velen vroegen zich af hoe Poetin aan de macht zou proberen blijven. In principe kan hij na deze termijn, die in 2024 afloopt, niet meer verkozen worden.

Onverwacht, want velen dachten dat Poetin zijn macht zou cementeren door aan het hoofd van de nationale veiligheidsraad te gaan staan. Op die manier kan hij wel de touwtjes in handen houden. Poetin lijkt nu toch voor nog zes jaar bij zijn termijn te gaan.

Maar niet tegen de wet. In een typisch staaltje Russische poppenkast kreeg Poetin wat hij wilde. Er komt een grondwetswijziging, en daarbij wordt de teller voor iedereen op nul gezet. Met andere woorden: Poetin mag bij de volgende verkiezingen deelnemen alsof hij nog nooit president is geweest. Dat betekent dat hij in 2024 weer zou kunnen aantreden en kans maakt op twee bijkomende termijnen, die nu ook 2 jaar langer duren. In theorie zou hij dan aan de macht kunnen blijven tot… 2036.

Verkiezingen: om dat referendum te ‘winnen’ heeft Poetin een aantal sociaal-conservatieve voorstellen gedaan, waaronder een grondwettelijk verbod op het homohuwelijk. Dat is ook meteen de rode draad van zijn programma: stabiliteit voor hij de macht dan finaal overdraagt, in 2036 weliswaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20