Voor het eerst sinds de invasie trekt Russisch minister Lavrov naar China, maar Oekraïne staat niet op de agenda

Woensdag is de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov aangekomen in China. Het is de eerste keer dat Lavrov naar het land trekt sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken. Donderdag, reist de minister door naar India. Wat staat er op het programma?

Sinds het begin van de oorlog op 24 februari, hebben China noch India formeel de Russische invasie afgekeurd. De twee landen hebben echter geen olie op het vuur gegooid, maar eerder opgeroepen tot vrede. De Aziatische grootmachten houden zich zeer voorzichtig wanneer het over de invasie gaat, en willen hun relatie met Rusland absoluut niet schaden. Vladimir Poetin en Xi Jinping ontmoetten elkaar nog enkele weken voor de invasie en kondigden toen aan dat ze een “grenzeloze vriendschap” hadden gesloten.

Afghanistan op de agenda

Woensdagmorgen is Sergei Lavrov in China aangekomen, meer specifiek in de provincie Anhui in het oosten van het land. Op het programma staat een gesprek met de Chinese, Pakistaanse, Iraanse, Tadzjiekse, Turkmenische en Oezbeekse afgevaardigden. Wie iets van aardrijkskunde afweet, zal het al opgemerkt hebben: het gaat hier om allemaal buurlanden van Afghanistan, op Rusland na. 

De ontmoeting zal dus vooral rond Afghanistan draaien, en niet om de oorlog in Oekraïne, deelt ook het Russische persagentschap Interfax mee. Amir Khan Muttaqi, de hoofd diplomatiek van de taliban, zal ook aanwezig zijn. Hij zal deelnemen aan een dialoog met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. Hun collega’s uit Indonesië en Qatar zijn uitgenodigd om aan de gesprekken deel te nemen. 

Tegelijkertijd zal er een samenkomst plaatsvinden om een “overlegmechanisme” te bespreken over Afghanistan. Daar zullen diplomaten namens China, Rusland, Pakistan en de Verenigde Staten aan tafel zitten. Die vier landen maken deel uit van de zogenaamde “uitgebreide trojka” of “Trojka Plus” over Afghanistan. Tom West, de speciale gezant van de Verenigde Staten voor Afghanistan zal het Amerikaanse standpunt verdedigen in de gesprekken.

Gespannen sfeer

Sinds de taliban in augustus de macht in Afghanistan greep nadat de Amerikaanse troepen uit het land terugtrokken, zijn alle financiële levenslijnen richting het land volledig losgesneden, wat een ernstige economische en humanitaire crisis heeft veroorzaakt.

De ontmoeting in China komt er ook een week nadat de taliban besliste om – tegen eerdere beloftes in – meisjes niet toe te laten tot het secundair onderwijs. Een beslissing die over de hele wereld verontwaardiging uitlokte. Die beslissing heeft de Amerikaanse ertoe aangezet de geplande besprekingen met de taliban in Doha af te zeggen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gewaarschuwd dat Washington het besluit beschouwt als “een potentieel keerpunt in onze betrokkenheid” met de militanten, zo bericht persagentschap Reuters.

De Verenigde Staten gaan ervan uit dat zij, net als de andere landen in de trojka, er belang bij hebben wanneer de taliban hun beloftes waarmaakt om een inclusieve regering te vormen. Zo’n regering moet ook bereid zijn om samen te werken tegen de vorming van terreurgroepen en aan de heropbouw van de Afghaanse economie te werken, zo klinkt het bij een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Chinese belangen in Afghanistan

“Tegelijkertijd verwachten wij ook dat de internationale gemeenschap Afghanistan meer steun verleent en roepen wij de Verenigde Staten op om daadwerkelijk het voortouw te nemen bij de economische wederopbouw van het land”, voegde de Chinese woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken daaraan toe.

Vorige week trok de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, al naar Kaboel. Zijn eerste bezoek sinds de taliban er aan de macht is. Hij beloofde daar dat China een partner en een vriend zal blijven van het Afghaanse volk. Zo beloofde hij volgens de Chinese staatstelevisie CGTN het land te helpen om een volledige onafhankelijkheid te bereiken, zodat het zichzelf kan laten ontwikkelen. China wil zo vermijden dat Afghanistan een uitvalsbasis kan worden voor separatisten en islamisten uit de Oeigoerse moslimminderheid in de provincie Xinjiang. 

Lavrov in India

Om terug te komen op Sergei Lavrov: volgens Bloomberg is de minister van plan om donderdag India te bezoeken. Deze keer staan de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne op de agenda. Daartoe behoren de verkoop van Russische ruwe olie aan India en de zoektocht naar een betalingsmethode voor roepies en roebels, die buiten het SWIFT-berichtensysteem zou kunnen werken.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.