Russen zullen binnenkort gewoon de nieuwe iPhone kunnen kopen, dankzij “parallelle invoer”

Russische consumenten zullen binnenkort zonder problemen de nieuwe iPhone 14 kunnen kopen, ondanks de aanhoudende opschorting door Apple van de fysieke verkoop van producten in het land.

Dat maakte de Russische minister van Handel, Denis Manturov, op donderdag bekend. Het toestel zal volgens hem verkrijgbaar zijn dankzij een speciaal door Rusland opgezet mechanisme van “parallelle invoer”, zonder toestemming van Apple. Met het systeem kopen niet-Russische tussenpersonen goederen lokaal op, waarna ze deze verkopen aan Russische detailhandelaren. 

“Waarom niet? Als kopers deze telefoons willen kopen, ga uw gang. Die mogelijkheid zal er zijn,” zei Manturov als antwoord op de vraag of het nieuwe toestel beschikbaar zal zijn in het land. De Russische minister was aanwezig op het evenement van het Eastern Economic Forum in Vladivostok, Rusland.

“Apple-producten zijn nu opgenomen in de lijst van parallel ingevoerde producten. Het is de bedoeling dat het systeem spoedig wordt verlengd tot het gehele jaar 2023”. Manturov zei vorige maand dat het systeem dit jaar een waarde van 16 miljard dollar zou kunnen bereiken

Parallelle invoer

Het systeem van “parallelle invoer” stelt Russische bedrijven in staat goederen legaal in Rusland in te voeren zonder toestemming van de producent. Het systeem werd in maart opgezet, toen westerse bedrijven – waaronder Apple – alle export naar Rusland stopzetten als reactie op de invasie van Oekraïne.

In mei werd voor het eerst een gedetailleerde lijst van goederen gepubliceerd die in aanmerking komen voor “parallelle invoer”. Sommige Apple-producten stonden al op de lijst, maar nu bevestigt Manturov dat het nieuwe paradepaardje er ook op zal staan. 

“Een van de uitgangspunten bij het samenstellen van de lijst was het verdedigen van de belangen van de binnenlandse consumenten”, aldus het Russische ministerie destijds.

Op woensdag onthulde Apple zijn vier nieuwe iPhone 14-modellen. De 14 Pro en Pro Max hebben een nieuw scherm, dat ondersteuning biedt voor “Always-On Display”, wat betekent dat het scherm van het toestel altijd aan zal staan.

Ook de camera van het toestel heeft een flinke upgrade gekregen met een sensor van 71 vierkante millimeter, wat een stuk groter is dan de voorgaande toestellen. Een andere opvallende toevoeging is de mogelijkheid om noodberichten via satellietcommunicatie te versturen. 

(mah)

Meer