Russen trekken de straat op om te protesteren tegen Poetins mobilisatieplannen

Al meer dan duizend Russen zijn opgepakt bij protesten tegen de aangekondigde mobilisatie van Russische reservisten. Russisch dictator Vladimir Poetin bracht zijn bevolking woensdagochtend op de hoogte dat zo’n 300.000 Russen die een opleiding tot reservist kregen en al in het leger hadden gediend, zich moeten klaarmaken om in Oekraïne te vechten.

De poging om de Rus in de straat niet te veel tegen de borst te stoten, lijkt mislukt. Russen ontvluchten het land via de weg of de lucht; rechtstreekse vluchten naar buitenlandse steden zijn ofwel uitverkocht, ofwel tien keer zo duur geworden als voor Poetins aankondiging.

Een deel van de bevolking toonde op een andere manier hun onvrede met de beslissing: duizenden Russen uit verschillende steden doorheen het land trokken de straten op om te protesteren. Al zeker 1.240 betogers werden gearresteerd door de oproerpolitie, dat staat te lezen op de website van burgerrechtenportaal Ovd-Info. Het portaal publiceert enkel de namen van Russen waarvan het zeker is dat ze werden opgepakt; het gaat dus vermoedelijk om nog veel meer arrestaties.

Volgens de organisatie vinden in minstens 38 steden protesten plaats, waaronder in Sint-Petersburg en hoofdstad Moskou. In Sint-Petersburg alleen werden al 500 mensen gearresteerd, in Moskou nog eens bijna evenveel. De betogers roepen bij hun optocht onder meer “Neen aan de oorlog” en “Laat onze kinderen leven”, duidelijk verwijzend naar Poetins mobilisatiespeech.

Protesten was zeker niet de reactie die Poetin en zijn siloviki, zijn kring van vertrouwelingen, hadden verwacht. Door een gedeeltelijke militaire mobilisatie in te voeren en enkel de reservisten op te roepen, probeerde het Kremlin juist de bevolking te sussen: een algemene mobilisatie zou hoe dan ook tot protesten leiden.

De mobilisatie werd aangekondigd in de nasleep van de geplande referenda in door Rusland bezette regio’s in Oekraïne. De zelfuitgeroepen Volksrepublieken Donetsk en Loehansk, al sinds 2014 in handen van door het Kremlin gesteunde rebellen, will nog deze week een referendum voor aansluiting bij Rusland laten stemmen door de bevolking, in de regio’s Kherson en Zaporizja moet eenzelfde doel volgende week bereikt worden.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20