Boris Nadezhdin is de enige anti-oorlogskandidaat die kans maakt om op het stembiljet te komen als tegenkandidaat van president Vladimir Poetin bij de Russische presidentsverkiezingen in maart. Kans om te winnen heeft hij echter niet.
Russen schuiven aan om handtekeningen te verzamelen voor Boris Nadezhdin, de tegenkandidaat van Poetin die geen schijn van kans maakt

Waarom is dit belangrijk?
De Russische presidentsverkiezingen van maart zijn een uitgemaakte zaak: Poetin wint. Desalniettemin laten duizenden Russen zich niet kennen en steunen kandidaat Boris Nadezhdin. Het is haast het enige protest dat ze nog kunnen geven.- Russen die tegen de oorlog zijn, hebben zich gehaast om zijn officiële petitie te ondertekenen in binnen- en buitenland, in de hoop genoeg handtekeningen te verzamelen voor de deadline van 31 januari, zodat hij kan meedoen aan de verkiezing.
- Nadezhdin heeft 100.000 handtekeningen nodig. Hij verklaarde aan de krant Nezavisimaya Gazeta dat hij al het dubbele heeft opgehaald. Daar kunnen handtekeningen uit het buitenland bij zitten, die de verkiezingscommissie kan uitsluiten. Het campagneteam maakt zich echter sterk dat 180.000 handtekeningen uit Rusland komen.
- Dat is opvallend, omdat een groot aantal Russen die zich tegen de oorlog keerden, het land inmiddels verlaten hebben.
- Toch blijft binnen Rusland een groep burgers verzet leveren. Ze weten dat het Kremlin Nadezhdin misschien van het stembiljet zal weren en als hij zich kandidaat mag stellen, weten ze dat hij nooit zal winnen. Het kan ze niet schelen.
- “Dit is gewoon ons protest, onze vorm van protest, zodat we op de een of andere manier kunnen laten zien dat we tegen dit alles zijn.”
Gevoel van legitimiteit
Ingezoomd: Wat zijn Boris Nadezhdins standpunten?
- Naast het beëindigen van de oorlog, het vrijlaten van krijgsgevangenen en het stopzetten van de mobilisatie staan er ook binnenlandse standpunten in het programma van Nadezhdin.
- Zo is hij tegen verdere restricties tegen abortus en de LGBT-gemeenschap. Hij noemde de inperkingen “complete onzin” en vergeleek die met “de middeleeuwen”.
- Nadezhdin werkte eerder op het kabinet van de vroegere premier Sergei Kiriyenko, die nu de strateeg is achter Poetins binnenlands beleid. Na acht jaar toekijken op Poetins acties, met name de wet op de verlenging van de ambtstermijn die Poetin tot 2036 in het zadel kan houden, kon Nadezhdin zich niet inhouden en werpt zich nu op als uitdager.
De reactie: Voorlopig blijft het stil, maar…
- Het Kremlin treedt met harde hand op tegen elke vorm van protest. Zelfs witgeschilderde kartonnen borden zijn provocerend als teken van vrede.
- Echter is het bij wet toegestaan om samen te komen om petities tot verkiezingsdeelname te ondertekenen. De politie laat dus begaan en pakt de aanschuivende rijen mensen niet op.
- Dit zou de verkiezingen van maart een gevoel van legitimiteit moeten geven: ‘het zijn eerlijke verkiezingen, want mensen kunnen vrijelijk kandidaten aandragen’, is het idee.
- Het Kremlin gaat er sowieso van uit dat Poetin wint, dus Nadezhdin zou gewoon op het stembiljet kunnen blijven staan. Het is haast zeker dat de president straks aan zijn vijfde ambtstermijn begint.
- Tegelijk deinst men er niet voor terug om mensen te weren. Oppositiekandidate Yekaterina Duntsova mag alvast niet opkomen wegens vermeende fouten in het papierwerk.