Key takeaways
- Het defensiebudget van Rusland is aanzienlijk hoger dan de gecombineerde uitgaven van alle Europese landen.
- De Europese defensiebudgetten zijn vorig jaar met bijna 12 procent gestegen, maar blijven nog steeds achter op die van Rusland, die in totaal ongeveer 438,72 miljard euro bedragen.
- NAVO secretaris-generaal Mark Rutte benadrukte dat de huidige uitgavenniveaus onvoldoende zijn en drong er bij de leden op aan om meer te investeren in afschrikking en defensie, en daarbij de doelstelling van 2 procent van het bbp te overschrijden.
Het International Institute for Strategic Studies (IISS) publiceerde onlangs gegevens die het verschil in militaire uitgaven tussen Rusland en Europa benadrukken.
Het defensiebudget van Rusland ligt aanzienlijk hoger dan de gecombineerde uitgaven van alle Europese naties. In 2022 stegen de reële militaire uitgaven van Rusland met 42 procent tot 13,1 miljard roebel, wat overeenkomt met ongeveer 144,1 miljoen euro, of 6,7 procent van het Russische bruto binnenlands product (bbp). Gecorrigeerd voor koopkrachtpariteit bedragen de Russische uitgaven zelfs meer dan 442,32 miljard euro
Europese bestedingen blijven achter
Daarentegen stegen de Europese defensiebudgetten, inclusief die van het Verenigd Koninkrijk en de EU-lidstaten, vorig jaar met bijna 12 procent tot 437,12 miljard euro – nog steeds aanzienlijk minder dan de uitgaven van Rusland. Wereldwijd besteedden NAVO-leden in dezelfde periode gezamenlijk ongeveer 1,382 biljoen euro aan defensie.
Hogere uitgaven
De cijfers komen tegen de achtergrond van de voortdurende oorlog van Rusland in Oekraïne en de groeiende roep om meer verantwoordelijkheid voor de eigen veiligheid van Europese landen. Het Kiel Institute for World Economics heeft de Amerikaanse hulp aan Oekraïne geschat op 84,48 miljard euro, ongeveer een derde minder dan de gecombineerde Europese steun van 120 miljard euro.
NAVO secretaris-generaal Mark Rutte benadrukte dat het huidige uitgavenniveau onvoldoende is om de toekomstige veiligheid binnen het bondgenootschap te garanderen. Hij drong er bij alle leden op aan om aanzienlijk meer te investeren in afschrikking en defensie, meer dan het streefcijfer van 2 procent van het bbp dat momenteel door velen wordt voorgeschreven. Hoewel Duitsland onlangs een defensie-uitgavenniveau van iets meer dan 2 procent van zijn bbp heeft bereikt, benadrukte Rutte de noodzaak van een substantiële verhoging van de Europese bijdragen om te komen tot een uitgave van 3 procent van het bbp per lidstaat. Een dergelijke verschuiving zou volgens gegevens van IISS resulteren in een stijging van de totale uitgaven van de NAVO met meer dan 240 miljard euro.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!