Zuid-Europese landen kopen zoveel mogelijk Russische olie, nu het nog kan

De import van ruwe olie uit Rusland steeg in de voorbije weken scherp in bepaalde Europese landen. Zij bereiden zich voor op een gedeeltelijk verbod op Russische olie in de Europese Unie, dat eind dit jaar van kracht zal gaan.

Volgens data die door Bloomberg werd gepubliceerd, bereikte de export van ruwe olie uit Rusland naar het Middellandse Zeegebied begin augustus het hoogste punt in bijna twee maanden. In de zeven dagen voorafgaand aan 5 augustus bereikte de export van ruwe olie naar Italië het hoogste niveau in zeven weken en de export naar Turkije het hoogste in zes weken.

Ook Spanje snakt naar het zwarte goud. Het ontving begin augustus de eerste levering Russische olie in vier maanden tijd, terwijl olie van diezelfde lading ook in Griekenland terecht kwam. Het was de eerste keer sinds februari dat Griekenland nog ruwe olie uit Rusland ontving.

Poetin kijkt naar het Oosten

De export naar Europese landen in het algemeen bereikte het hoogste punt in vijf weken tijd: er worden nu zo’n 1,38 miljoen vaten Russische olie verkocht. Daar moet wel een kanttekening bij worden gemaakt: voor Rusland buurland Oekraïne binnenviel, kochten Europese landen gemiddeld 1,85 miljoen vaten olie per dag aan. 

Intussen hoopt dictator Poetin de verminderde export naar Europa goed te maken door richting het Oosten te kijken. Zowel India als China maken maar al te gretig gebruik van het verhoogde aanbod aan Russische olie, dat zij met flink wat korting kunnen aanschaffen. Rusland verkoopt nu zo’n 1,75 miljoen vaten per dag aan Aziatische landen, een sterke vermindering tegenover het gemiddelde van 2,1 miljoen vaten per dag in april en mei.

Importstop in december

Dat al die landen nu meer Russische olie willen inkopen, is geen goed nieuws voor Europa. Tegen het einde van 2022 moet immers de volledige import van Russische olie via zee worden stopgezet. Dat de vraag nu toeneemt, toont volgens berichtgeving van Business Insider aan dat het niet gemakkelijk zal zijn om snel alternatieve bronnen te vinden. 

Nadat de import van Russische olie via zee op 5 december wordt stopgezet, zal Europa in februari ook de invoer van olieproducten aan banden leggen. De invoer van ruwe olie en derivaten zal wel nog via pijpleidingen kunnen gebeuren, een compromis dat EU-lidstaten als Hongarije en Slowakije moet paaien. Zij zijn immers quasi volledig afhankelijk van de invoer via de Droezjba-pijpleiding. 

Meer