Rusland stopt gasexport naar Duitsland via Duitse eenheid Gazprom: gasprijs schiet fors hoger

Er was donderdag opnieuw even paniek op de energiemarkten. Rusland heeft aangekondigd dat het niet langer gas zal leveren aan de Duitse eenheid van het Russische gasbedrijf Gazprom en andere Gazprom-dochters.

Het Nederlandse TTF-gascontract, de benchmark voor Europees aardgas, was deze namiddag opnieuw fors de hoogte ingeschoten. Op een bepaald moment was de prijs gestegen met 20 procent tot 114,7 euro per megawattuur. Intussen is de prijsstijging afgezwakt, en schommelt de prijs rond 105 dollar.

Plotse opflakkering gasprijs

Bezorgdheden over gasleveringen aan Duitsland lagen aan de basis van die plotse opflakkering. Rusland heeft namelijk aangekondigd dat het sancties oplegt aan de voormalige Duitse eenheid van het Russische gasbedrijf Gazprom en andere Gazprom-dochters, waardoor ze geen Russisch gas meer zullen krijgen. Deze maatregel zou ook voor verstoringen op de LNG-markten kunnen zorgen, met meer bezorgdheden over het aanbod als gevolg.

De aankondiging van Rusland kwam er nadat Oekraïne woensdag zei dat het stopt met het transport van Russisch gas via de Sokhranivka-route. Het Oekraïense gasnetwerkbedrijf wou deze actie ondernemen omdat het meende dat er sprake van overmacht was. Het Russische leger had immers fysiek de controle gekregen over een gebied waar de gaspijpleidingen lopen vanuit het gasmeetstation Sochranivka, in de regio Loehansk. Dat bericht joeg gisteren ook al de prijzen de hoogte in.

“Gas als een wapen”

De Duitse minister van Economische Zaken, Robert Habeck, bagatelliseerde echter de gevolgen van de Russische sancties. Hij zei dat slechts 3 procent van de Duitse invoer wordt getroffen. “Het land krijgt leveringen uit alternatieve bronnen en kan de onderbreking aan”, klonk het. Hij voegde er wel aan toe dat Rusland gas gebruikt als een wapen.

De frictie tussen Rusland en Duitsland komt er net op een moment dat bedrijven, waaronder de Duitse energiereus Uniper, er steeds meer vertrouwen in hebben dat ze Russisch gas kunnen blijven kopen zonder de Europese sancties tegen Rusland te overtreden. “Een betalingsconversie die in overeenstemming is met de sanctiewetgeving en het Russische decreet zou mogelijk moeten zijn”, zei Unipers woordvoerder woensdag tegen Bloomberg. De bedrijven kunnen daarbij op de steun rekenen van de Italiaanse premier Mario Draghi.

(fjc, lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.