Rusland wil winsten van privé-bedrijven nationaliseren

De regering Poetin wil de winsten van privé-bedrijven in de mijnbouw- en chemiesector nationaliseren om zo de verkiezingsbeloften van de president te financieren.

De Verenigde Staten hebben woensdag een nieuwe reeks economische sancties aangekondigd tegen Rusland die op 22 augustus in werking treden. Volgens de VS is het nu bewezen dat de Russen achter de poging tot vergiftiging van voormalig Russisch dubbelspion Sergei Skripal in Engeland zaten. 

Indien de sancties worden bekrachtigd zullen Russische banken geen betalingen meer kunnen doen in Amerikaanse dollar en kunnen westerse investeerders geen Russisch staatspapier meer kopen. Rusland zou dan ook geen geld meer kunnen lenen in het buitenland.

Roebel valt als een mes

Eens het nieuws bekend raakte begonnen investeerders massaal Russische activa te verkopen en als gevolg daarvan moest de roebel op drie dagen tijd 8% prijsgeven tegenover de Amerikaanse dollar. Het gaat om de grootste devaluatie sinds 2014 en de Russische munt noteert nu op zijn laagste niveau sinds 2016. Hoewel de val tijdelijk afgeremd lijkt, wordt verwacht dat de daling zich nog verder zal zetten. 

Premier Medvedev had het in een reactie over ‘een oorlogsverklaring’ en beloofde de Amerikanen snel van een gelijkaardig antwoord te dienen. Doch in werkelijkheid rest Rusland nog maar weinig mogelijkheden om de Amerikanen economisch pijn te doen. 

Winsten van mijnbouw- en chemiebedrijven nationaliseren

Tot ieders verbazing kwam de regering Poetin donderdag dan met een plan voor de dag waarin wordt voorgesteld om zo’n 500 miljard roebel (6,5 miljard euro) van de winsten die private mijnbouw- en chemiebedrijven in 2017 hebben gemaakt, te nationaliseren. Met dat geld willen de Russen de verkiezingsbeloften van Poetin gaan financieren. Het gaat om een derde van alle winst die door de bedrijven in de sector is gemaakt.  Volgens Andrej Belousov, de adviseur van Poetin, hadden de bedrijven een goed jaar omdat de grondstoffenprijzen stegen.

De bedrijven zijn niet te spreken over de maatregel. Gewoon zonder welke discussie dan ook geld van een bedrijf afnemen is ongehoord, aldus Vladimir Lisin van de Russische belangenorganisatie van staalbedrijven. Zelfs in een grotendeels door de staat gecontroleerde economie. Volgens Lisin worden op die manier ook bedrijven beloofd die inefficiënt werken en geen winsten konden maken.

Wie geld in Rusland steekt, neemt een enorm risico

Volgens Ruslandkenners maakt het voorstel – dat volgens de Russische pers al door Poetin zou zijn goedgekeurd – duidelijk welke richting de steeds verder in het nauw gedreven Russische regering uitgaat, telkens nieuw sancties worden uitgevaardigd. Westerse investeerders die geld in Rusland hebben – meestal onder de vorm van staatsobligaties of aandelen in Russische bedrijven die nu ook door sancties worden getroffen – zien de risico’s dus toenemen.


© EPA

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20