“Made in North Korea”: Rusland wil kleding gemaakt in Noord-Korea gaan verkopen als reactie op westerse sancties

“Made in North Korea”: Rusland wil kleding gemaakt in Noord-Korea gaan verkopen als reactie op westerse sancties
Een arbeider staat voor een zijdeweefgetouw in de Kim Jong Suk textielfabriek in Pyongyang. (ED JONES/AFP via Getty Images)

Moskou hoopt binnenkort kleding en schoenen met het label “Made in North Korea” in zijn winkelschappen te hebben liggen. Dat zei de ambassadeur van Moskou in Noord-Korea, Alexandr Matsegora, nadat hij een bezoek had gebracht aan een kledingbeurs in de hoofdstad Pyongyang.

“We hopen dat we na verloop van tijd producten met het label ‘Made in North Korea’ in de schappen van Russische winkels zullen zien”, aldus de Russische ambassade op Facebook. “De Koreanen weten moderne kleding te maken, van hoge kwaliteit, die voldoet aan de meest veeleisende smaken”. 

Anthony Rinna, deskundige op het gebied van de betrekkingen tussen Rusland en Noord-Korea, zei tegen NK News dat Moskou er belang bij heeft dat de economie van het Kim-regime blijft draaien. 

“Het is ook in het belang van Rusland om een solide economische aanwezigheid op het Koreaanse schiereiland te hebben”, zei hij. “Als zij een exportmarkt kunnen zijn voor de DVK (Democratische Volksrepubliek Korea, red.), helpt dit hun positie te versterken als economische speler in een Aziatische markt direct aan hun grens, hoe klein ook”.

“Door het merk ‘made in North Korea’ te promoten, zou het Kremlin kunnen proberen aan te geven dat de DVK en Rusland geestverwanten zijn die elkaar wederzijds steunen tegen de door het Westen geleide economische oorlogsvoering”, voegde Rinna eraan toe.

Raketten en granaten

De Russische belangstelling voor de import van Noord-Koreaanse kleding kan ook voortkomen uit de gevolgen van de internationale sancties gericht op Rusland. Moskou kan bijvoorbeeld producten die het niet meer uit Westen kan krijgen vervangen door Noord-Koreaanse alternatieven. Zo raakte in september bekend dat Rusland voor miljoenen roebels aan militair materieel heeft aangekocht bij de DVK, omdat de wapenindustrie van het Poetin-regime niet meer adequaat het Russische leger kan bevoorraden.

Noord-Korea is bijzonder aantrekkelijk voor Rusland als een bron van raketten en granaten. “Noord-Korea vertegenwoordigt mogelijk de grootste bron van compatibele artilleriemunitie buiten Rusland, met inbegrip van binnenlandse productiefaciliteiten voor verdere leveringen”, verklaarde Joseph Dempsey, onderzoeker aan het International Institute for Strategic Studies, aan The Guardian.

Daarnaast kan kleding uit Korea voor het Kremlin fungeren als symbool voor het trotseren van de westerse sancties. 

Samenwerking nog geen zekerheid

De samenwerking tussen Moskou en Pyongyang is echter nog geen zekerheid. Ambassadepersoneel vertelde aan het Russische staatsmedium Ria Novosti dat een samenwerking in overeenstemming moet zijn met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Resolutie 2375 verbiedt landen namelijk om Noord-Koreaanse textielproducten in te voeren als onderdeel van de sancties tegen het nucleaire raketprogramma van het Kim-regime. 

Op welke manier Rusland de samenwerking in de toekomst vorm wilt geven is momenteel nog niet bekend.

Raszuivere paarden naar Pyongyang

Noord-Korea en Rusland hebben de laatste maanden hun banden aangehaald, grotendeels als gevolg van de steun van Pyongyang voor de invasie van Moskou in Oekraïne. Vorige week nog stuurde Rusland een trein met dertig raszuivere paarden over de grens met de DVK, geliefd onder de elite van Pyongyang. Het was de eerste verzending via de trein tussen de landen sinds begin 2020.

“Het heropstarten van het treinverkeer zal de economische belangen van zowel het Noord-Koreaanse als het Russische volk dienen”, zei Sin Hong-chol, de Noord-Koreaans ambassadeur en de gouverneur van het Russische district Primorski. “We steunen zonder twijfel de acties van Rusland in Oekraïne. Daar treedt het Kremlin op tegen het imperialisme van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten.”

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00