Rusland verloor in 9 weken in Oekraïne al evenveel troepen als tijdens 9 jaar oorlog in Afghanistan

Dat de oorlog voor Rusland in Oekraïne niet loopt zoals Vladimir Poetin gehoopt had, is een understatement. Het Russische leger stuit op veel meer weerstand dan verwacht en de verliezen aan hun zijde lopen dan ook hoog op. Officiële cijfers zijn er niet, maar volgens verschillende bronnen zouden al meer dan 15.000 troepen gesneuveld zijn. Daarmee is de menselijke tol na 9 weken in Oekraïne al even groot als na 9 jaar in Afghanistan in de jaren 80.

Het blijft voorlopig gissen naar het exacte aantal slachtoffers van de oorlog in Oekraïne sinds de start ervan op 24 februari. Het pro-Russische Readovka deelde vorige week op het sociale medium VK cijfers uit een “gesloten briefing” van het Russische ministerie van Defensie. Daar zou sprake geweest zijn van 13.414 overleden soldaten en nog eens 7.000 vermisten. Op het gezonken Russische schip Moskva zouden dan weer minstens 116 mensen zijn omgekomen, terwijl ook daar nog meer dan 100 anderen vermist zijn.

(lees verder onder de tweet)

“Rusland gefaald”

Hoewel Readovka die post iets later verwijderde, lijken de cijfers wel dicht bij de waarheid te liggen. “Naar onze mening zijn ongeveer 15.000 Russische personeelsleden omgekomen tijdens hun offensief”, bevestigt Ben Wallace, de Britse minister van Defensie, in een verklaring volgens Business Insider.

“Rusland heeft tot dusver gefaald in bijna elk van zijn doelstellingen”, voegde hij eraan toe. Naast het verlies van de Moskva, de trots van de Russische Zwarte Zeevloot, zouden volgens de UK ook meer dan 2.000 oorlogsvoertuigen vernield of in beslag genomen zijn. Het gaat om “minstens 530 tanks, 530 pantserwagens en 560 infanteriegevechtsvoertuigen”. Tot slot verloor het Russische leger ook naar schatting 60 helikopters of straaljagers.

Val van Sovjet-Unie

Die grote verliezen zijn best opvallend, zeker als ze vergeleken worden met de tol van de oorlog van de Sovjet-Unie in Afghanistan. Die oorlog duurde van 24 december 1979 tot 14 februari 1989 en kostte het leven aan zo’n 14.500 Russische soldaten, naast naar schatting 90.000 moedjahedien (islamitische verzetsstrijders) aan de andere zijde. Ook kwamen bij die oorlog zo’n 1 miljoen burgers om het leven.

Veel experts linken de val van de Sovjet-Unie in 1991 aan het militaire falen in Afghanistan de jaren daarvoor. Volgens de Britse minister van Defensie Wallace kan er een parallel getrokken worden met het huidige “falen van het Russische Ministerie van Defensie op alle niveaus”.

Meer