Key takeaways
- Rusland beperkt tijdelijk de export van verrijkt uranium naar de Verenigde Staten.
- De beperking is gericht op een belangrijk kwetsbaar punt in de nucleaire brandstofcyclus van de VS, aangezien Rusland bijna de helft van de uraniumverrijkingscapaciteit in de wereld controleert.
- Een langdurig verbod zou de werking van reactoren vanaf 2025 kunnen verstoren, waardoor sommige faciliteiten geen alternatieve leveranciers meer hebben.
Vorige week doken berichten op dat Rusland zijn export van verrijkt uranium naar de Verenigde Staten tijdelijk beperkt. Deze maatregel heeft geleid tot bezorgdheid over de levering aan Amerikaanse reactoren, die bijna 20 procent van de elektriciteit van het land opwekken. De aankondiging kwam via een Telegram-verklaring op vrijdag zonder dat Rusland specifieke details of een tijdlijn gaf.
Ondanks het gebrek aan duidelijkheid, merkte Bloomberg op dat nutsbedrijven gewoonlijk van tevoren inkopen, waardoor de onmiddellijke gevolgen mogelijk worden beperkt. Deze actie sluit aan bij het voortdurende gebruik van energie door Rusland als geopolitiek instrument temidden van de wereldwijde veroordeling van de oorlog in Oekraïne.
Beperking op de Amerikaanse splijtstofkringloop
De beperking is gericht op een belangrijke kwetsbaarheid binnen de Amerikaanse nucleaire brandstofcyclus, aangezien Rusland bijna de helft van de uraniumverrijkingscapaciteit ter wereld controleert en vorig jaar meer dan een kwart van de verrijkte brandstof aan de VS leverde. Chris Gadomski, de hoofdanalist voor kernenergie van BloombergNEF, benadrukte de ontoereikende voorraden verrijkt uranium in de VS en stelde dat voorbereidingen op een dergelijke eventualiteit ontbraken.
Consequenties voor reactorbedrijf en alternatieve leveranciers
Hoewel de leveringen voor 2023 grotendeels zijn afgerond, zou een langdurig verbod de werking van reactoren vanaf 2025 kunnen verstoren, waardoor sommige faciliteiten geen alternatieve leveranciers meer hebben. Jonathan Hinze, voorzitter van UxC, een bedrijf dat gespecialiseerd is in analyses van de uraniumbrandstofmarkt, benadrukte de mogelijkheid dat nutsbedrijven die afhankelijk zijn van Russische leveringen te maken krijgen met leveringstekorten. Veronica Baker, een woordvoerster van Cameco, onderstreepte de noodzaak van gecoördineerde westerse reacties om de afhankelijkheid van Rusland en andere staatsbedrijven te doorbreken.
Het antwoord van de Amerikaanse regering
De regering Biden heeft een miljardenprogramma opgestart om de binnenlandse capaciteit voor uraniumverrijking nieuw leven in te blazen. De vooruitgang blijft echter beperkt: slechts één commerciële faciliteit in de VS, eigendom van Urenco Ltd., levert momenteel ongeveer een derde van het verrijkte uranium dat nodig is voor Amerikaanse reactoren. Urenco is van plan om zijn capaciteit tegen 2027 met 15 procent te verhogen, omdat de afhankelijkheid van onstabiele buitenlandse bronnen dringend moet worden verminderd.
Amerikaanse nucleaire exploitanten en alternatieve leveranciers
Grote Amerikaanse kernexploitanten zoals Constellation Energy en Centrus Energy hebben ontheffingen die hen toestaan om Russische brandstof te importeren. Centrus, de grootste Amerikaanse handelaar in Russisch uranium, onderzoekt actief alternatieve leveranciers in afwachting van mogelijke leveringsproblemen met Tenex, zijn belangrijkste Russische leverancier. Rusland beweert dat deze beperkingen een directe reactie zijn op een Amerikaans verbod op Russisch verrijkt uranium dat in mei werd uitgevaardigd door president Biden, hoewel leveringen tot 2028 toegestaan blijven via bestaande ontheffingen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!