Rusland treft opnieuw het hart van Oekraïne: westerse tanks in Kiev vernietigd met luchtaanvallen

Kiev werd zondag opgeschrikt door een reeks explosies. Rusland meent dat zijn leger door het Westen gedoneerde tanks heeft getroffen.

Het Russische ministerie van Defensie heeft zondag aangekondigd dat het met een reeks luchtaanvallen op de Oekraïense hoofdstad Kiev een aantal tanks heeft vernietigd. Die voertuigen zouden geleverd zijn door het Westen. Ook andere pantservoertuigen zouden getroffen zijn. 

De Russische luchtaanval maakte een einde aan vijf weken van relatieve rust in Kiev. De Oekraïense autoriteiten hebben nog niet bevestigd dat er inderdaad westerse tanks gesneuveld zijn. 

De Russische dictator Vladimir Poetin waarschuwde de bondgenoten van Oekraïne eerder al dat zijn leger “nieuwe doelwitten” in het vizier zou nemen indien wapenleveringen aan Oekraïne niet werden stopgezet. Het was toen echter niet duidelijk of Poetin ook van plan was om toe te slaan buiten de grenzen van Oekraïne of niet.

20 procent van Oekraïne in Russische handen

Blijkbaar was Kiev dus het doelwit van de hernieuwde Russische agressie. Zondagochtend werden verschillende treinfaciliteiten en andere infrastructurele centra bestookt door het Russische leger. Een kruisraket zou onderweg naar Kiev ook langs een reactorcentrale van Energoatom, de nationale operator van kerncentrales, gevlogen zijn.

Via de berichtendienst Telegram meent het Russische ministerie van Defensie dat een reeks T-72-tanks in een autoreparatiebedrijf uitgeschakeld werden. Die zouden door Oost-Europese landen gedoneerd zijn aan Oekraïne en indirect ook door de rest van het Westen.

De laatste keer dat Kiev getroffen werd, was op 28 april. Toen bezocht VN-secretaris-generaal António Guterres de Oekraïense hoofdstad. De aanval in de vroege ochtend van zondag, die het luchtalarm deed afgaan, is een duidelijk signaal dat Rusland nog steeds in staat is om toe te slaan in het centrum van Oekraïne. 

Oekraïens president Volodymyr Zelensky zei donderdag dat Rusland na 100 dagen oorlog ongeveer 20 procent van het land in handen heeft. Rusland heeft zich meester gemaakt van enkele belangrijke industriegebieden in het oosten van het land en houdt grote delen van zijn vruchtbare landbouwgrond onder de duim terwijl het de Oekraïense toegang tot de Zwarte Zee blokkeert.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20