Rusland stopt met stroom te leveren aan Finland wegens wanbetalingen

De Russische energieholding Inter RAO zal vanaf zaterdag geen stroom meer leveren aan Finland. Rusland zet de leveringen stop omdat het Scandinavische land niet alle energiefacturen heeft betaald.

Het Russische energiebedrijf heeft naar eigen zeggen geen betalingen ontvangen voor de elektriciteit die het sinds 6 mei via Nord Pool, een Europese beurs voor het verhandelen van stroom, heeft verzonden naar Finland. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Geen gevaar voor Finse stroomvoorziening

“Deze situatie is uitzonderlijk. Het is de eerste keer dat we zoiets meemaken in de meer dan twintig jaar van onze handelsgeschiedenis”, laat RAO Nordic, een onderdeel van Inter RAO, in een verklaring weten. De Finse netbeheerder Fingrid zegt in een aparte persmededeling dat de leveringen voor onbepaalde tijd zijn stopgezet.

Fingrid voegde eraan toe dat er geen bedreiging was voor de Finse energievoorziening en dat de stroom uit Rusland goed was voor ongeveer 10 procent van het totale Finse verbruik. “We kunnen het wegvallen van de Russische stroom opvangen door meer elektriciteit te importeren uit Zweden en door de binnenlandse productie”, klinkt het. Eerder deze week kondigde Rusland ook al aan de gasleveringen aan Duitsland via de Duitse eenheid Gazprom te staken.

Toetreding Finland tot NAVO

De stopzetting van de stroomleveringen komt er net nadat Finland liet weten dat het wil toetreden tot de NAVO. Vanzelfsprekend is dat niet naar de zin van de Russische dictator Vladimir Poetin. Als Finland lid wordt van de alliantie wordt het territorium van de NAVO “in de achtertuin van Rusland” nog groter. Het land deelt een 1.300 kilometer lange grens met de Russische Federatie. Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, verklaarde in een reactie dat een toetreding van Finland tot de NAVO “zeker” een bedreiging zou vertegenwoordigen voor Rusland.

Vraag blijft hoe vlot die toetreding zal verlopen. De Turkse president Tayyip Erdogan heeft al aangegeven dat hij daar tegen is. “We volgen de ontwikkelingen, maar zijn niet positief gestemd”, klonk het. “Bovendien zijn de Scandinavische landen gasthuizen voor terroristische organisaties. In sommigen landen zijn ze zelfs lid van het parlement. Het is niet mogelijk voor ons om voorstander te zijn.”

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20