Rusland slaat stilletjes nieuwe vloot olietankers in om westerse sancties te omzeilen

Rusland slaat stilletjes nieuwe vloot olietankers in om westerse sancties te omzeilen
Poetin, eind november in de Armeense hoofdstad Jerevan — foto: Getty

Moskou zou dit jaar meer dan 100 verouderde olietankers hebben aangekocht, melden scheepsmakelaars en energie-analisten.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Unie heeft een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie. Die maatregel gaat, samen met het verbod op de invoer van Russische ruwe olie via zee, maandag van kracht. Rusland wil sowieso echter geen zakendoen met landen die een prijsplafond hanteren. In plaats daarvan wil het Kremlin met een nieuwe vloot olietankers proberen te leveren aan landen als India, China en Turkije. Die zijn grotere afnemers van het Russische zwarte goud geworden nu het Westen zich heeft teruggetrokken.

Het nieuws: Scheepsmakelaar Braemar schat dat Moskou dit jaar meer dan 100 olietankers heeft toegevoegd aan zijn vloot, via directe of indirecte (lees: anonieme) aankopen. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times (FT).

  • Energieconsultant Rystad denkt dan weer het exacte aantal te kennen: de Russische vloot zou er 103 tankers hebben bijgekregen.
  • “We hebben de afgelopen maanden heel wat verkopen (op de tankermarkt, red.) gezien aan naamloze kopers, en een paar weken na de verkoop duiken veel van deze schepen op in Rusland om hun eerste lading ruwe olie in te laden”, laat Craig Kennedy, een Russische oliedeskundige van het Davis Center van Harvard, optekenen door de FT.
  • Het zou hierbij vooral om verouderde schepen gaan “waarvoor verzekeraars hun handen niet in het vuur steken”, zo schrijft de transport-nieuwssite Nieuwsblad Transport. De vaartuigen zouden eerder Poetins bondgenoten Iran en Venezuela hebben bediend, twee landen waartegen westerse oliesancties zijn ingesteld.
Verkoop van tankers aan niet openbaar gemaakte kopers — Bron: The Daily Shot

Schaduwvloot

Het brede plaatje: Volgens de Franse shipbroker BRS beschikt Rusland intussen over een “schaduwvloot” van meer dan 1.000 schepen die zijn olie kunnen uitvoeren naar bevriende naties. Daaronder een aantal schepen van ontzagwekkend formaat: zo zou de vloot enkele vlcc’s (very large crude carriers) bevatten, tankers met een draagvermogen van meer dan 200.000 ton.

  • BRS stipt aan dat de vloot alle Russische olie zal verschepen nadat het westerse embargo van kracht is geworden. Dit aangezien “de meerderheid van de mainstream tankereigenaars geen Russische vaten meer zal kunnen vervoeren”.
  • Maar: “Het aantal schepen dat Rusland nodig heeft om al zijn olie te vervoeren is gewoonweg schrikbarend”, betoogt de eerdergenoemde deskundige Craig Kennedy.
  • De Russen kampen nog steeds met een tekort aan tankers en zou in de eerste maanden van 2023 moeite kunnen hebben om zijn export op peil te houden. Dat zou dan weer de olieprijzen kunnen stuwen, waarschuwen analisten.

Zwarte markt

Onderliggend: De strafmaatregelen die door de EU en de G7 zijn ingesteld, moe(s)ten het Kremlin de toegang tot het leeuwendeel van de globale vloot olietankers ontzeggen.

  • Zo behelst een maatregel uit het sanctiepakket dat verzekeraars, zoals Lloyd’s of London, schepen met Russische olie – ongeacht hun bestemming – niet meer zullen mogen dekken tenzij die olie onder het prijsplafond van 60 dollar per vat wordt verkocht.
  • Maar Rusland wil zelf dus geen handeldrijven met landen die dat prijsplafond hanteren.
  • Zijn olie moet natuurlijk nog steeds getransporteerd worden over zee, zij het nu naar een andere afzetmarkt: Moskou drijft dan maar zijn scheepscapaciteit op via de zwarte markt.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.