Een van de beste Russische gevechtsvliegtuigen werd neergeschoten (door hun eigen bondgenoten)

Een Sukhoi Su-34M, een van de nieuwe en meest geavanceerde vliegtuigen van de Russische krijgsmacht, werd op zondag neergeschoten. Volgens Oekraïne gebeurde dat door niemand minder dan de Russen zelf, hoewel die laatste beweren dat troepen van de Volksrepubliek Loegansk verantwoordelijk zijn.

Oekraïense media zeggen dat het vliegtuig zondag werd neergeschoten nabij de stad Altsjevsk in de regio Loegansk, waar de oorlog nu volop woedt. Het incident werd in een video op Telegram gedeeld door de Russische propagandist Yevgeny Poddoebny. Toen was echter nog niet bekend dat het over een Russisch vliegtuig ging.

Uit een video die op maandag werd gedeeld op Twitter, kon duidelijk worden achterhaald dat het om een Su-34M ging, een straaljager van de nieuwste generatie. Zelfs het serienummer is daarop zichtbaar. Volgens TSN, een Oekraïense televisiezender, schoten de Russen het zelf neer, hoewel Russische bronnen beweren dat soldaten van de Volksrepubliek Loegansk, pro-Russische rebellen in de regio, de daders zouden zijn.

Dat een Su-34M werd neergeschoten, om het even door wie, is alvast geen goed nieuws voor Poetin en zijn lakeien. De vliegtuigen zouden zo’n 50 miljoen dollar per stuk kosten, en moeten de komende jaren de state of the art van de Russische luchtmacht worden. In 2020 sloot het Kremlin immers een contract om 76 Su-34M’s te kopen, om de verouderde Su-24 bommenwerpers te vervangen. Die vliegtuigen worden al sinds de jaren 1970 gebruikt.

De vliegtuigen zouden uitgerust zijn met behoorlijk wat vuurkracht. Gewone Su-34’s, die al sinds de jaren 1990 in dienst zijn, kunnen doelwitten van 1.000 kilometer ver weg raken. Ze hebben een laadcapaciteit van zo’n 12 ton, waardoor ze een degelijke hoeveelheid munitie kunnen dragen. Ook zijn ze gewapend met een kanon van 30 millimeter, hetzelfde kaliber als dat van de bekende Amerikaanse A-10 Thunderbolt. 

De geüpgradede versie, de nieuwe Su-34M, is uitgerust met wat extra moderne snufjes. Zo zou het beschikken over de mogelijkheid om drie verschillende sensoren te installeren, waaronder een camera, een gesofisticeerde radar en een elektronische zoeksensor. Volgens de United Aircraft Corporation (UAC), de producent van de vliegtuigen, zou de Su-34M “twee keer zoveel gevechtscapaciteit” hebben als de oude versie. 

Een op de tien Su-34’s is al neergeschoten

Sinds Rusland buurland Oekraïne binnenviel, zijn er naar verluidt al 11 Su-34’s (inclusief deze Su-34M) neergeschoten. Dat is slecht nieuws voor dictator Poetin: dat betekent dat al bijna een tiende van alle Su-34’s die ooit werden gemaakt, neergeschoten zijn. 

Ook op de grond begint de situatie te escaleren. Rusland zou volgens Oekraïense bronnen al meer dan 35.000 soldaten zijn kwijtgeraakt, hoewel onafhankelijke bronnen dat getal in twijfel trekken. De meeste bronnen maken gewag van zo’n 15.000 tot 20.000 gesneuvelde Russen, alvast meer dan op tien jaar tijd zijn gestorven tijdens de Russische invasie van Afghanistan, ook wel eens het ‘Russische Vietnam’ genoemd. 

Het Westen blijft bovendien wapens naar Oekraïne sturen, wat ook een impact begint te hebben. Er zouden intussen bijvoorbeeld al meer dan dertig Russische wapendepots zijn opgeblazen door Amerikaanse High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) raketsystemen. 

Volgens gebruikers op Twitter zou de Su-34M zondag zelfs zijn neergeschoten door een Russisch S-400 luchtafweersysteem dat werd ingezet om de HIMARS van de Oekraïners te onderscheppen. Andere bronnen zeggen dan weer dat dit onwaarschijnlijk lijkt, omdat S-400’s makkelijk het onderscheid tussen een Russisch vliegtuig en een HIMARS-raket zouden kunnen maken. Om die reden opperen zij dat het aannemelijker is dat een ouder wapen werd gebruikt, door de volksrepubliek Loegansk. 

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20