Rusland noemt Polen als volgende land om te ‘denazificeren’

Een Russisch parlementslid heeft ernstige dreigingen geuit aan het adres van Polen. Het land zou de volgende zijn op het lijstje van ‘te denazificeren‘ landen, nadat Pools premier Mateusz Morawiecki het Russische imperialisme “een kanker” noemde.

Het was Oleg Morozov, lid van de Doema (het Russische parlement, red.) en voormalig kabinetschef van president Vladimir Poetin, die vrijdag op Telegram Polen bedreigde. Volgens hem hebben de Poolse politici er zelf voor gezorgd dat Polen een doelwit zou worden.

“Met de uitspraken dat Rusland een ‘kanker’ is en dat we Oekraïne moeten vergoeden, moedigt Polen ons aan om het op plaats één te zetten in de lijst met ’te denazificeren’ landen, na Oekraïne”, schreef Morozov.

Hitler en Stalin

De oorzaak van Morozovs dreigementen? De uitspraken van de Poolse president Andrzej Duda en eerste minister Mateusz Morawiecki, die beide zeer fel zijn in het veroordelen van Rusland voor de invasie van Oekraïne. Duda opperde dat Rusland een vergoeding moest betalen aan Oekraïne, om de schade van de oorlog te compenseren.

Morawiecki ging er harder op door. Hij noemde Poetin “gevaarlijker dan Adolf Hitler en Joseph Stalin, aangezien hij kernwapens en een gigantische propagandamachine ter beschikking heeft.” Maar hier bleef het niet bij: in een column in het Britse dagblad The Telegraph ging de Poolse regeringsleider verder in op “de vervloekte spoken van de 20e eeuw die Oekraïne het leven zuur maken”, doelend op Rusland.

Hij vergeleek het Russische imperialisme, Russkiy Mir of de Russische Wereld genoemd, met het fascisme van Hitler en Mussolini. Hij noemde het “een kanker die niet enkel het overgrote deel van de Russische maatschappij opslokt, maar ook een bedreiging is voor Europa.” Morawiecki gaf aan dat niet denazificatie aan de orde is, maar wel ‘depoetinisatie’. “Als we hier niet onmiddellijk mee beginnen, verliezen we niet enkel Oekraïne, maar ook onze ziel, vrijheid en soevereiniteit”, klinkt de premier.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20