Poetin zou eerstdaags een half miljoen nieuwe dienstplichtigen oproepen

Volgens de Oekraïense inlichtingendiensten zou de Russische dictator Vladimir Poetin van plan zijn een nieuwe mobilisatieronde te bevelen op 15 januari. In totaal zou men 500.000 nieuwe soldaten klaarstomen voor de oorlog.

Waarom is dit belangrijk?

Ondanks Poetins aangekondigde wapenstilstand tijdens het Orthodoxe kerstmis op 6 en 7 januari, zwegen de wapens langs beide kanten van het front niet. Rusland boekt, ondanks het hoge aantal gesneuvelden en materiële verliezen, weinig vooruitgang.

In het nieuws: Poetin zou een half miljoen Russen mobiliseren. Deze keer komen de dienstplichtigen niet enkel uit het platteland.

  • Volgens Andrii Tsjerniak, een officier bij de Oekraïense militaire inlichtingendienst HUR, wil Poetin tegen 15 januari opnieuw Russen mobiliseren voor zijn oorlogsmachine. Deze keer roept men ook de inwoners van grootsteden op; bij de vorige mobilisatie werden vooral inwoners van de verre regio’s en het platteland opgeroepen. Zo kon Poetin de mogelijke protesten die daaruit voortvloeiden ver weg van Moskou houden.
  • Deze mobilisatiegolf belooft ook groter te worden. Een half miljoen Russen zou moeten dienen in het leger. Bij de mobilisatie op 21 september werden ‘maar’ 300.000 reservisten opgeroepen.

De gevolgen: Gaat de mobilisatie serieuze gevolgen hebben?

  • In december nog gaf Poetin aan dat een mobilisatie niet aan de orde was. Slechts 150.000 soldaten van de vorige golf zijn al naar het front gestuurd; de andere helft bevindt zich in militaire basissen voor hun training.
  • Zomaar 500.000 extra rekruten oproepen lijkt dan ook weinig soelaas te bieden, althans toch op korte termijn. De dienstplichtigen zullen ook naar kampen worden overgebracht om hun training te krijgen. De vraag rijst of Rusland nog wel genoeg ervaren soldaten heeft in die kampen, om de nieuwe rekruten op te leiden.
  • Na de eerste mobilisatiegolf werden heel wat reservisten het veld in gestuurd met maar een week training. Dit is hoe dan ook veel te weinig om te leren werken en vechten in de oorlog. Daarnaast ging het nog om soldaten die eerder al in het leger dienden, of als reservist op de lijst stonden. Zij hadden dus al wel enige ervaring in de strijd. Al snel raakte echter bekend dat verschillende van hen gewoon in een compleet andere discipline werden ondergebracht.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20