“Rusland kan en zal cryptomunten niet gebruiken om westerse sancties te omzeilen”

Verschillende hooggeplaatste mensen, waaronder de ECB-voorzitter Christine Lagarde, vrezen dat Rusland de cryptomunten zal gebruiken om de westerse sancties te omzeilen. Volgens experts zijn die zorgen volledig ongegrond.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de start van de Oekraïnecrisis hebben verschillende westerse landen economische en financiële sancties opgelegd aan Rusland. De SWIFT-ban is één van de meest ingrijpende maatregelen die de druk op Rusland moet vergroten om het militaire conflict in Oekraïne te stoppen. Er wordt nu gevreesd dat het Kremlin zich volop op de cryptomunten gaat storten om de sancties te omzeilen.

Lagarde riep het Europese parlement vorige week op om zo snel mogelijk de cryptoregelgeving MiCA goed te keuren. “Het is van cruciaal belang dat MiCA zo snel mogelijk wordt doorgedrukt, zodat we een regelgevend kader hebben waarbinnen we kunnen optreden tegen criminele manieren waarop men een verbod of sancties kan omzeilen”, klonk het.

Roman Bieda, hoofd van fraudeonderzoeken bij blockchain-onderzoeksplatform Coinfirm, zei eerder deze week in een interview met de nieuwssite Al Jazeera dat het mogelijk is om cryptomunten te gebruiken om sancties te omzeilen. Volgens hem hebben Noord-Korea, Venezuela en Iran dat al gedaan.

“Blockchain is te transparant”

In het artikel van Al Jazeera benadrukken experts dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen. Volgens hen is de Russische situatie totaal anders door de omvang van de sancties en de beperkte crypto-adoptatie van het land. “Rusland kan crypto niet gebruiken om de honderden miljarden dollars te vervangen die mogelijk worden geblokkeerd of bevroren. De blockchain is daarvoor te transparant”, aldus Ari Redbord, hoofd juridische en overheidszaken bij TRM Labs, een bedrijf gespecialiseerd in het onderzoeken van cryptomisdrijven.

Jake Chervinsky, topman bij de Blockchain Association in de Verenigde Staten, is er eveneens van overtuigd dat crypto’s Rusland geen soelaas kunnen brengen. Via een tweet haalt hij drie argumenten aan waarom het Kremlin de digitale munten niet kan en zal gebruiken om de sancties te omzeilen.

Om te beginnen zijn de sancties niet beperkt tot transacties in dollar. Het is namelijk voor alle Amerikaanse bedrijven en burgers verboden om transacties te verrichten met Rusland. “Het maakt niet uit of ze dollar, goud, zeeschelpen of Bitcoin gebruiken”, aldus Chervinsky.

Daarnaast zijn de financiële behoeften van Rusland veel groter dan wat er mogelijk is met crypto’s. “Die zijn te klein, te duur en te transparant om nuttig te zijn voor de Russische economie”, verduidelijkt de expert. “Zelfs als Rusland toegang zou hebben tot voldoende liquiditeit, zou het nog steeds zijn transacties niet kunnen verbergen in een dergelijke markt.”

Diversifiëren van Russische reserves

Tenslotte heeft het land jarenlang geprobeerd om zichzelf “sanctiebestendig” te maken, maar is het er niet in geslaagd om een betekenisvolle crypto-infrastructuur op te bouwen of zelfs maar reguleringen voor crypto uit te werken. Chervinsky zegt dat de cryptomunten gewoon geen deel lijken uit te maken van Ruslands plannen om de effecten van de sancties te verzachten.

“De strategie van de Russische president Vladimir Poetin om zich beter te beschermen tegen sancties bestaat onder meer uit het diversifiëren van de Russische reserves in yuan en goud (geen crypto’s), het verplaatsen van de handel naar Azië (niet naar blockchains) en het onshore brengen van de productie”, aldus Chervinsky.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.