Rusland heroverweegt nucleaire strategie in het licht van Oekraïense dreigingen


Key takeaways

  • Poetin kondigde plannen aan om de nucleaire doctrine van Rusland te herzien.
  • Een niet-nucleaire staat gesteund door een nucleaire macht wordt beschouwd als een “gezamenlijke aanval” op Rusland, waardoor de spanningen met Oekraïne kunnen escaleren.
  • Rusland beschouwt conventionele raketaanvallen op Moskou en grootschalige offensieven gericht op Russisch grondgebied als scenario’s die het gebruik van kernwapens kunnen uitlokken.

De Russische president Vladimir Poetin kondigde plannen aan om de nucleaire doctrine van het land te herzien, waarbij hij nieuwe voorwaarden schetste waaronder Rusland zijn kernwapenarsenaal zou kunnen inzetten. Hij verklaarde dat Rusland een aanval van een niet-nucleaire staat gesteund door een nucleaire mogendheid beschouwt als een “gezamenlijke aanval” tegen Rusland, waardoor de spanningen in het lopende conflict met Oekraïne zouden kunnen escaleren.

Poetins opmerkingen komen naar aanleiding van Oekraïnes jacht op westerse langeafstandsraketten voor gebruik tegen militaire doelen in Rusland. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is momenteel in Washington, waar hij dit verzoek naar verwachting zal bespreken met de Amerikaanse president Joe Biden. Oekraïne beweert dat deze aanvallen nodig zijn om bases aan te vallen die raketten op hun grondgebied leveren.

Russische verschuiving in strategische houding

In reactie op de uitspraken van Poetin beschuldigde Andriy Yermak, de stafchef van Zelensky, Rusland ervan zijn toevlucht te nemen tot “nucleaire chantage” om de wereld te intimideren. Poetin heeft al eerder gedreigd met nucleaire actie, wat Oekraïne tot kritiek aanzette en bondgenoten als China opriep tot kalmte, maar zijn laatste aankondiging betekent een mogelijke verschuiving in de strategische houding van Rusland.

Consequenties van nucleaire escalatie

Poetin beschreef scenario’s die zouden kunnen leiden tot het gebruik van kernwapens, waaronder conventionele raketaanvallen op Moskou en een grootschalig offensief met raketten, vliegtuigen en drones gericht op Russisch grondgebied. Hij benadrukte het belang van Ruslands kernwapenarsenaal als garantie voor de nationale veiligheid van zijn burgers.

Het Kremlin heeft deze voorgestelde wijzigingen in de Russische nucleaire doctrine gekarakteriseerd als een waarschuwing aan het Westen, en benadrukt dat elke deelname aan een aanval op Rusland, ongeacht de gebruikte middelen, ernstige gevolgen zou hebben.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.