Rusland gebruikt grootste kerncentrale van Europa als militaire basis

De Russische militaire troepen zijn er in maart in geslaagd om de kerncentrale van Zaporizja in te nemen. Volgens een functionaris van de fabriek wordt de site nu gebruikt als militaire basis en beschieten de Russen omliggende gebieden.

De kerncentrale van Zaporizja is de grootste kerncentrale van Europa en ligt in het zuid-oosten van Oekraïne. Die centrale werd begin maart ingenomen door de Russen. Ondanks de Russische bezetting blijft het Oekraïense personeel verantwoordelijk voor de dagdagelijkse werking.

Militaire basis

Volgens een functionaris van de kerncentrale worden de gebouwen gebruikt voor de opslag van militair materiaal, waaronder raketsystemen. Bovendien zouden de Russen de centrale van Zaporizja gebruiken als steunpunt voor artillerieaanvallen.

Pedro Kotin, de voorzitter van het Oekraïense nucleaire agentschap Energoatom, zei vrijdag in een televisie-interview dat de situatie “uiterst gespannen” was, met zo’n 500 Russische soldaten die de site controleren. Dat meldt Franse persagentschap AFP.

“De bezetters brengen er hun machines heen, met inbegrip van raketsystemen, van waaruit zij reeds de overkant van de rivier Dnipro en het grondgebied van Nikopol beschieten. Zij controleren de perimeter”, zei Kotin.

Scherp voor Internationaal Atoomenergieagentschap

De voorzitter van Energoatom was in het interview ook scherp voor het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA): “Het agentschap zet te weinig druk op de Russische bezetters om de site te verlaten. Er worden politieke spelletjes gespeeld, balancerend tussen Rusland en Oekraïne.”

Hoewel het IAEA al heeft aangegeven dat het de kerncentrale moet bezoeken om essentiële onderhoudswerkzaamheden uit te voeren, heeft Oekraïne zich tegen het bezoek verzet. Volgens de Oekraïense regering zou zo’n visitatie de bezetting door de “nucleaire terroristen” alleen maar legitimeren.

Rafael Grossi, directeur-generaal van het IAEA, benadrukte donderdag in een persverklaring nogmaals het belang van een bezoek aan de kerncentrale van Zaporizja om essentiële veiligheids-, beveiligings- en veiligheidscontroleactiviteiten uit te voeren. “Ik maak mij ook almaar meer zorgen over de zware en moeilijke omstandigheden waarin het personeel moet werken en over de gevolgen daarvan voor de veiligheid en beveiliging van de centrale”, voegde hij er nog aan toe. Het agentschap heeft de fabriek nog niet kunnen bezoeken sinds de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20