Schoot Poetin zichzelf in de voet? Energiereus Gazprom produceerde sinds 2008 nog nooit zo weinig aardgas

Het Russische staatsbedrijf Gazprom, de grootste gasproducent van het land, produceerde in juli 14 procent minder aardgas dan in juni. De productie staat nu op het laagste punt sinds 2008.

Dat komt allemaal door de Russische invasie van Oekraïne. Nadat het Kremlin in februari de oorlog begon, legde Europa het land immers een groot aantal sancties op. Als vergelding beperkte dictator Vladimir Poetin de gasexport naar Europa, wat bij ons voor een grote energiecrisis dreigt te zorgen.

Maar daardoor heeft Poetin zichzelf in de voet geschoten. Europa is immers de grootste afzetmarkt voor Russisch gas. Hoewel China en India nu gebruikmaken van de situatie, door aardgas aan gereduceerde prijzen op te kopen, compenseert dat niet voor de afgenomen export naar Europa.

De cijfers zijn om die reden niet denderend. De Russische gasgigant produceerde in juli gemiddeld 774 miljoen kubieke meter per dag, een daling met 14 procent tegenover juni, meldt Bloomberg. De totale output voor dit jaar is met 12 procent gedaald tegenover dezelfde periode in 2021. 

De export naar landen buiten de voormalige Sovjet-Unie daalde zelfs met zo’n 22 procent. Dat ondanks het feit dat China de voorbije maand recordhoeveelheden importeerde. 

Lange termijn

Er moet wel een belangrijke kanttekening worden gemaakt bij de cijfers. De inkomsten van de export van olie en gas naar Europa verdubbelden sinds het begin van de oorlog, blijkt uit cijfers van het Internationale Energieagentschap (IEA). 

Toch zal de Russische economie op lange termijn een serieuze klap incasseren, blijkt uit een analyse van Yale University. Door een combinatie van westerse sancties, een gereduceerde export en een westerse wereld die zichzelf nu minder afhankelijk probeert te maken van Russisch gas door andere bronnen te zoeken, zou de toekomst voor Rusland er niet rooskleurig uitzien. 

“Het belang van de wereldwijde export van grondstoffen naar Rusland is veel groter dan het belang van de Russische export van grondstoffen naar de rest van de wereld”, staat in de analyse te lezen. Naarmate de toeleveringsketens van aardgas worden herschikt en Europa minder afhankelijk wordt van Russische olie en aardgas, zou de economie van het land wel eens voor altijd een belangrijke bron van inkomsten verliezen.

Europa kijkt elders

Europa probeert intussen andere leveranciers te vinden. Italië importeert sinds kort bijvoorbeeld een grotere hoeveelheid aardgas uit Algerije. Ook andere landen in Afrika zijn potentiële kandidaten om de Europese honger naar gas te stillen. De Verenigde Staten dragen ook bij: zij hebben dit jaar al meer aardgas geleverd dan tijdens het gehele jaar 2021.

Dat Poetin nu naar Azië kijkt om zijn aardgas te dumpen aan goedkopere tarieven, is volgens het rapport van Yale geen goed teken voor Rusland. “Het handelt nu vanuit een zwakke positie door het verlies van zijn voormalige belangrijkste markten”, staat er te lezen. De strategische positie van Rusland als exporteur van grondstoffen zou “onherroepelijk verslechterd” zijn. 

(fjc)

Meer