Rusland en Wit-Rusland organiseren grootschalige militaire oefeningen aan Oekraïense grens

Rusland en Wit-Rusland beginnen vandaag aan gezamenlijke militaire oefeningen. Gedurende tien dagen zullen de landen onder meer dichtbij de Oekraïense grens hun wapens testen.

Rusland voert de spanning met buurland Oekraïne donderdag nogmaals op. Hoewel Poetin ontkent dat hij Oekraïne wil binnenvallen, heeft hij een troepenmacht van meer dan 100.000 man aan de grens geparkeerd.

“Slavische broederschap”

Nu gaat Rusland ook militaire tests uitvoeren in de regio, samen met bondgenoot Wit-Rusland. Satellietbeelden laten volgens Reuters zien hoe de militaire aanwezigheid in Wit-Rusland aan de grens met Oekraïne stevig toeneemt.

“Op de beelden is te zien dat militaire eenheden gewapend met raketten, meervoudige raketwerpers en aanvalsvliegtuigen zich in Wit-Rusland hadden opgesteld op drie locaties dicht bij de grens met Oekraïne”, aldus Reuters.

De autocratische leider van Wit-Rusland Aleksandr Loekasjenko zei vorige week dat “de Oekraïners zich doelbewust voorbereiden op agressie, terwijl vijandige gevoelens jegens broedervolken, waaronder Wit-Russen, worden gevormd.”

Volgens Loekasjenko wil het Westen “het Russisch-Oekraïense broederschap, ons Slavische broederschap, in bloed laten verdrinken.”

F-16’s

Een woordvoerder van het Kremlin zei tegen de BBC dat de gezamenlijke oefeningen van Rusland en Wit-Rusland ernstig moeten worden genomen, omdat beide landen “werden geconfronteerd met ongekende dreigingen”.

De Russische EU-ambassadeur, Vladimir Tsjizjov, zei echter dat zijn land nog steeds gelooft in een diplomatische oplossing voor de crisis met Oekraïne. De Russische troepen die momenteel in Wit-Rusland gestationeerd zijn, zouden volgens Tsjizjov na de oefeningen naar hun vaste bases terugkeren.

Woensdag bezocht premier Alexander De Croo (Open Vld) zijn Estse ambtgenoot Kaja Kallas. Daar sprak hij zijn steun uit voor de Baltische staat. België heeft er vier F16’s en een zestigtal militairen aanwezig, een NAVO-missie die de veiligheid van het luchtruim boven Estland, Letland en Litouwen moet garanderen.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.