Rusland en Saoedi-Arabië niet van plan om te stoppen met investeren in fossiele brandstoffen

Terwijl veel landen in de wereld proberen hun afhankelijkheid van olie, gas en kolen te verminderen om de klimaatverandering te bekampen, hebben Rusland en Saoedi-Arabië onlangs verklaard dat zij zullen doorgaan met de productie en exploitatie van fossiele brandstoffen. 

Vorige maand stond in een nieuw rapport van het IEA dat, om tegen 2050 koolstofneutraliteit te bereiken, alle investeringen in olie en gas dit jaar moeten worden beëindigd. Het idee was niet om alle productie en gebruik van deze fossiele brandstoffen stop te zetten, maar om geen nieuwe projecten te starten.

Maar dit rapport is verre van overtuigend voor de Russische en Saoedische leiders. De Russische minister van Energie, Alexander Novak, zei dat het rapport gebaseerd was op ‘omgekeerde berekeningen’. Tegen CNBC zei hij dat het ‘een onrealistische en simplistische benadering’ was. 

De Saoedische minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman, noemde het rapport zelfs een ‘vervolg op de film La La Land’. 

Klimaatdoelstellingen

Beide landen hebben het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend, dat onder meer tot doel heeft de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen, met name door het gebruik van gas en olie.

Rusland en Saoedi-Arabië verdedigden elk een andere invalshoek. Het aanwenden van hernieuwbare energie ligt nog steeds op tafel. Maar: ‘we moeten duidelijk voor ogen hebben met welke middelen dit kan gedaan worden, wie ervoor gaat betalen, welke technologieën en mogelijkheden voor ons beschikbaar zijn,’ verklaarde Novak. Voor Rusland lijken olie en gas dan ook de middelen te zijn om de energietransitie te financieren.

Wat Saoedi-Arabië betreft, is het minder duidelijk. Abdulaziz bin Salman zei dat zij ‘winnaars’ zouden zijn van de productie van gas, olie én hernieuwbare energiebronnen. Er zou in dat land dus niet echt sprake zijn van een energietransitie, maar veeleer van de schepping van een duurzame sector bovenop die van de fossiele energiebronnen.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.